Култура

Албена Колева за скандала в Народния: Някой самоволно уволнява и нарежда, има натиск и страх

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Този скандал с Народния театър всъщност роди това „Движение за култура“, което за нас е полезно. Надявам се да стигнем до успех. Доста задачи сме си поставили. То няма да приключи с разрешаването на конфликта в Народния театър. То поставя много важни въпроси за културата, които в миналите години не се извършиха и заради които се стигна до върха на айсберга и скандала в Народния театър.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ актрисата Албена Колева, която е и съосновател на „Движение за култура“ и дъщеря на актьора Тодор Колев.

Не мисля, че само ние с Валери Йорданов подкрепяме г-н Морфов, мисля, че има и други хора в трупата. Има натиск, има страх. Всеки се страхува за себе си, кариерата, децата си. Те ни преследват през всичките тези години. Те ни преследваха и през т.нар. социализъм. Ние сме единствената държава, която не направи лустрация. Това са последствията.

„Преминахме уж една мирна революция. Няма мирна революция. Нищо мирно няма в нея. Това е перманентна война с нашия народ. Като не направихме лустрация и не направихме съответното законодателство, което да защити правата ни се стига до това“, добави Колева.

Според актрисата някой самоволно уволнява и нарежда, което не би трябвало да се случва в едно нормално общество.

„Аз не съм чувала някой театър да иска да уволни най-добрия си режисьор. Това води до това усещане за несправедливост в нашия живот, с което живеем колко години вече... Айде преди 10 ноември знаехме откъде идва тази несправедливост, но сега... За 33 години да не можем да направим една истинска промяна в нашия живот? Виждаме къде отидоха другаде. Виждаме Румъния. Ние все сме нереформирани, все живеем в мизерия. В същото време едни хора карат скъпи коли, какво се случи?“, допълни Колева.

Директорът трябва на първо място да цени таланта и да обича театъра. И на второ място да бъде личност. Защото имахме интервю в което се казва, че личностите нямат значение. Не, те имат значение. Народният театър задължително заслужава такъв директор.

„Павел Васев например уважаваше талантливите хора. Всеки със своята странност. Трябва да си кажем, че артистите си имат своите странности. Но г-н Васев все се опитваше да толерира таланта и да потушава сблъсъка“, каза Колева.

По нейните думи в самото начало Василев се държал по коренно различен начин.

„Не се знае какво става след изборите. Това е по-страшното. Нещата, които поставя „Движение за култура“ биха могли да се разрешат само от редовно правителство и парламент. Един от важните моменти който поставяме е, че искаме да има Закон за театъра или Закон за сценичните изкуства“, подчерта актрисата.

„Очакванията ни са политиците да спрат да говорят високопарни думи, всеки е зад културата, но колко пъти са влезли в театъра и са си дали сметка за това, че Народният театър се разрушава и отвън, и отвътре“, коментира още тя.

Целия разговор вижте във видеото.