Общество

Нямаме никакви политически амбиции, обяви театрален режисьор от Движение "Култура"

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нямаме политическа насоченост, конституираме се, за да влезем в диалог с управляващите, без работещ парламент и правителство няма как да бъдат чути и приети нашите предложения по отношение на културните промени. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria театралният режисьор Лилия Абаджиева, която е един от основателите на новото Движение „Култура“, което бе представено официално в понеделник. То организира на 16 март, четвъртък от 14 ч. Пред сградата на Министерството на културата шествие с искане за оставката на директора на Народния театър „Иван Вазов“ – Васил Василев, както и недопускане на политическа намеса в работата на културните институции като цяло, посочи Абаджиева.

„Идеята, която ни обединява, е желанието да спрем процесите на разпад в културния сектор, не сме съгласни с девалвацията на нравствената система, не само по отношение на културата, а и в обществото ни“, посочи режисьорът.

По думите на Абаджиева новото движение няма за цел да изправя „актьори срещу актьори, а да „можем да участваме в процесите на решаване, които стоят пред нас – национална стратегия за култура в посока на нейното развитие, както и да се създаде закон за сценичните изкуства“.

Според нея тревожното в цялата ситуация около Народния театър са публичните нападки, обидите и грозните сцени. „Не си спомням такъв културен институт да е поставен в подобна ситуация, дълбоки са причините, за да се стигне до този разпад“, каза Абаджиева, като подчерта, че „не бихме искали по никакъв начин да има директори на културни институти, които да са свързани с политически партии“.

Вижте повече във видеото.