Политика

Мария Захарова: Премахването на Паметника на съветската армия е дива инициатива

От Euronews България Euronews България
Zaharova Снимка: AP архив

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова излезе с осъдителна позиция относно на Столичния общински съвет за премахването на Паметника на съветската армия от Княжеската градина.

На 9 март т. г. законодателното събрание на София взе решение за демонтиране на паметника на Съветската армия, който се намира в центъра на българската столица. На кмета на града е възложено да сезира областния управител на София с предложение паметникът да бъде преместен на друго място. Известно е, че тази дива инициатива идва от евроатлантистите, контролиращи столичния представителен орган“, се казва в информацията, разпространена от руското посолство в София.

Захарова съзира връзка между демонтирането на монумента и предстоящите парламентарни избори на 2 април, както и с „желанието на отделни групи, претендиращи за власт, да демонстрират способността си внимателно да улавят и незабавно да изпълняват очакванията на западните си партньори, които оказват съществено влияние върху вътрешнополитическите процеси в страната“.

„Сега в политическа „разменна монета“ се превръщат паметниците на тези, които освобождаваха България“, твърди Захарова, като посочва още, че „не наблюдаваме политическа воля да се каже „далеч ръцете“ от паметниците на онези, които направиха възможен живота на сегашните поколения. Не става дума, дали този живот е комфортен, заможен, благополучен – въпросът не е в това. Става дума за самото съществуване на поколенията“.