Политика

Премиерът: Оставете решението за Паметника за след изборите (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Donec BGNES Снимка: БГНЕС

В разгара на предизборната кампания политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а трябва да търсят съвместни решения, така че историята да бъде предмет, който изучаваме и който е нашето минало, нашите герои, от които се учим. Нека политиците оставят тази тема за след изборите и в спокойна обстановка да се взема най-правилното решение.“

Така служебният премиер Гълъб Донев коментира темата за преместването на Паметника на съветската армия в София от Кюстендил. Донев взе участие в честванията на 80 годишнината от спасяването на българските евреи, дело на „Кюстендилската петорка“, начело с Димитър Пешев, предаде БГНЕС.

Премиерът съобщи още, че започват масови проверки на МВР, на НАП и другите контролни органи, които следят за купения вот, за корпоративния вот, затова да можем да осигурим едни честни и демократични избори.

Правителството подпомага дейностите по провеждането на изборите. Знаете, че беше приета план-сметка, която бе допълнена с 6.5 милиона лева, за да бъде осигурено новото изискване според Изборния кодекс за видеонаблюдението и видеозаснемането. Виждате, че започват масови проверки и кампании от страна на МВР, НАП и другите контролни органи, които следят за купения вот, за това да можем осигурим едни честни и демократични избори“, категоричен бе премиерът Донев.


Действията на властта дават резултати – имало „трайни промоции“ в търговските вериги

Контролът по покачването на цените дава резултат и проверките на институциите ще продължат. Това каза служебният премиер Гълъб Донев. Той допълни, че вече са наложени няколкостотин глоби, на различни търговци. По думите му в големите търговски вериги вече вървят промоции с намаление на цените на стоки от първа необходимост с 25-27 %.

Това, което се наблюдава като практика вече в редица търговски вериги в техните магазини е това, че те поставят трайно промоции с намаление на цените от 25-27% - нещо, което говори за това, че има резерв в намаление на цените на хранителните продукти, и то тези които са от първа необходимост и които най-много засягат българските граждани, които са с ниски доходи.

Гълъб Донев, минситър-председател

Според него, предстоят още срещи с представители на търговските вериги и производителите, внасяне на редица нормативни актове, които да регламентират и регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина, за да се установи кой какви надценки слага.

Недопустимо е един и същи продукт в българските магазини да струва двойно повече в сравнение със страните от ЕС. Ще продължим със санкциите, ще продължим с това да изсветляваме всички участници във веригата“, категоричен бе премиерът.

Донев държа слово и поднесе венец пред паметника на Димитър Пешев и цветя на плочата пред дома на Иван Момчилов.