Политика

Иво Божков за Паметника: Брилянтен ход за засилване на политическото разединение

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Протест на БСП беше организиран пред сградата на общината, където днес Столичният общински съвет гласува предложението на „Демократична България“ паметникът на бъде премахнат и да стане част от музейна експозиция. Протестиращите започнаха да замерват сградата на общината, което принуди полицаите да затворят общинари и журналисти в сградата.

„Важно е историята да се пази от лъжи и паметникът на съветската армия е една лъжа. От неговия надпис, счупен прид дни, на който пише, че съветската армия е освободителка, което не е вярно, до това, че българският народ е признателен, което също не е вярно – единствено ЦК на БКП е признателна на съветската армия, която е установила диктатурата и 45 години комунистически режим. Важно е тези лъжи да бъдат разобличавани, защото виждаме какво се случва когато оставим на свободен ход пропагандата да вирее – това, което се случва в Украйна днес.“ Това каза Иво Божков от „Демократична България“.

„Ще пазим паметника от новите фашисти. Това нещо го правим в последните 30 г. Докладът, който колегите са внесли днес е първо незаконосъобразен, второ – абсолютно безпредметен. Паметникът не е собственост на Столична община. Това е просто поредният предизборен пиар. ДБ са превърнали цялото си съществуване в битка срещу един паметник. По-скоро ме изненадаха колегите от ГЕРБ, които през последните 17 години винаги спазваха баланс и пазеха този паметник. Сега виждаме едно обръщане, което ме изненадва, защото лично лидерът на ГЕРБ преди 15-16 г. беше награден от руския посланик Потапов за усилията му за съхранение на този паметник“, каза Иван Таков от БСП.

„Това е поредният брилянтен ход на политическото животно Борисов, който включи този паметник в политическото разединение между общинския съвет“, каза още Божков.