Общество

„За“ и „против“ Паметника на съветската армия: Областният управител ще има решаващата дума

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Областният управител на София най-вероятно ще изрази възражения срещу премахването на Паметника на съветската армия от центъра на столицата. Такова мнение изразиха в ефира на Euronews Bulgaria д-р Любомир Канов и проф. Захари Захариев по време на дебат „за“ или „против“ преместването на монумента. Двамата изразиха различни аргументи защо областният управител, който е част от изпълнителната власт, вероятно ще има „обструкции“ срещу решението на общинските съветници за преместването на паметника в музей. 

„Този паметник, който е на разделението, почива на историческа лъжа за това, че Съветската армия, червена работническа армия, е освобождавала България. Не, тя е окупант, 10 г. след обявяването на тази война, сервилното правителство на Червенков решава да се подмаже на своя окупатор, и да покаже по най-непреклонен начин своята вярност към Съветския съюз“, заяви Канов.

„Има една лъжа, която беше счупена от 60-годишен ентусиаст - нещо, което българското правителство и България трябваше да направят много отдавна. Правителството ни обаче е проруско, начело с президента Радев, който е силно проруски човек, и затова целият процес е така политизиран“, допълни той.

Според него целият процес по демонтирането на паметника ще се „хронифицира“ и областният управител ще изрази възражение срещу това, дори и Столичният общински съвет да вземе с мнозинство решението за преместването.

Този паметник е една страница от националния позор, трябва да е в музея или в Кремиковци“, каза Канов, като заяви още, че „темата е стимулирана до известна степен от войната в Украйна“.

Според проф. Захари Захариев, който бе част от левицата, с темата за съдбата на паметника има „всички шансове да се стимулира дълбокото разделение в българската нация“. Според него тя е продължение на „30-годишната история процес на разпад на националната памет“ и че сме загубили „здравия смисъл“. „Областният управител е логично да предприеме необходимите законови мерки“, посочи Захариев, като допълни, че вероятно ще се стигне до „поредното миниране на потенциалните възможности за единение на България – хубав лозунг, който отсъства от практиката ни“.

„Истината като правило винаги я пишат победителите“, смята проф. Захариев. Няколко пъти възрази срещу премахването на монумента и отбеляза, че ако приемем тази стъпка, но и Италия, Франция, Белгия, също би трябвало да го направят, тъй като са „били окупирани от съюзническите войски“. „Следващият път ще се случи подобно нещо с паметника на Альоша в Пловдив“, каза той.

Вижте повече във видеото: