Общество

Столичните общински съветници се захващат със съдбата на Паметника на Съветската армия

От Euronews България Euronews България
Pametnik Suvetska Armia Снимка: БГНЕС

След като преди около две седмици 61-годишен мъж разби плочата на Паметника на Съветската армия в София, а основните политически сили се разделиха дали монументът да се премахне или не, комисиите по култура и архитектура в Столичния общински съвет се захващат със съдбата му. Във вторник и сряда общинските съветници ще гледат предложението на „Демократична България“ за преместването на паметника извън столицата.

Монументът е изграден с пропагандна цел, така че „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение“. Към днешно време тази пропагандна цел е отпаднала, а с нея и необходимостта от централното му местоположение, с което доминира над всички български институции (храм-паметника „Александър Невски“, Софийския Университет „Свети Климент Охридски“, Народното събрание и др.). Монументът не е свързан с реално историческо събитие и няма стойността на памет(ник) за такова. Международно признат исторически факт е, че Съветският съюз обявява война на България на 5.09.1944 г. На 8 септември 1944 г. армията на СССР навлиза на българска територия и окупира страната ни. Окупацията продължава до 1947 г. и струва на България 82 милиарда лева загуба на суровини и селскостопанска продукция. В този смисъл този монумент, който нарича армия, окупационна за страната ни, „освободителка“, носи заблуда за младото поколение, което не е свидетел на онова време и не го е изучавало в училище“, пише в доклада на ДБ.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков пък поиска с официално с писмо до областния управител на София-град паметникът да бъде деактуван и от държавен да стане общински.

Столичният общински съвет има решение от 1993 г. за премахването на паметника. Предложението на ДБ не влизаше на заседание на СОС с мотива, че монументът е държавна собственост, а само теренът под него общински. 

БСП обаче твърдо е против премахването на монумента. Тя инициира общонационална подписка за запазването му. Лидерът ан столичните социалисти Иван Таков наскоро заяви, че след Втората световна война в България са издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Той отбелязва, че това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки войник, загинал за Освобождението на България и Европа от фашизма.