Политика

ГЕРБ и БСП влязоха в схватка за премахването на Паметника на Съветската армия

От Euronews България Euronews България

Съдбата на Паметника на Съветската армия в София разгорещи политическите страсти в деня на годишнината от руската инвазия в Украйна. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов настоя за „незабавно премахване" на плочата на монумента, която вчера бе разбита от 61-годишен мъж в знак на протест срещу войната. На противоположната позиция застана БСП, която в нарочна позиция изрази възмущението си от „поредното поругаване“ на паметника и категорично се противопостави „срещу поредните опити да се пристъпи към  неговото демонтиране“.

Борисов на брифинг в партийната централа дори обяви, че общинските съветници на ГЕРБ в София ще се присъединят към инициативата на "Демократична България" и за демонтаж на монумента.
"Сега е тотално всичко различно. Стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете, това е варварска агресия. Това не е освободителна война, както се опитва да я нарече Путин. Затова всички бързи мерки от страна на областния управител по плочата, а внесете общинските съветници на ГЕРБ същото предложение или се обединете, това няма значение кой е първи или втори в случая, и за премахването на паметника", настоя Борисов.

"Без ревизия на историческата памет"

В позицията си от БСП възразиха срещу „опитите съвременни събития да се използват като повод за ревизиране на историческата памет на народа ни“.

„Това се отнася както за Освобождението, върнало през 1878 г. България на световната политическа карта, така и за победата над нацистка Германия, освободила човечеството от най-мракобесния режим в световната историята“, посочват от „Позитано“ 20.

Социалистите отново излизат и с призив за „незабавно прекратяване на военните действия“. „Десетки хиляди жертви от двете страни са огромна цена, която до днес не доведе до промяна в съотношението на силите. В същото време бяха нанесени огромни щети на украинската инфраструктура, бяха засегнати милиони човешки животи – вътрешно разселени и бежанци в цяла Европа. Изразяваме отново нашата искрена човешка съпричастност към украинския и към руския народ, които по свой начин носят тежките последици от войната“, декларират от БСП.