Европа

Зеленски обеща Украйна да освободи всички окупирани територии

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 14 113910

Украинските въоръжени сили са изтласкали врага от над 1000 населени места от началото на войната. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той увери своите сънародници, че ще бъдат освободени всички окупирани територии, включително анексирания още през 2014 г. полуостров Крим.

 

Украинският президент Володимир Зеленски обеща на своите сънародници Украйна да си върне анексирания от Русия полуостров Крим, както и всички окупирани от руснаците територии.

 

Разбира се, че ще освободим Крим. Украинското знаме отново ще се развее над Ялта и Судак, над Джанкой и Евпатория. И нека всеки руски официален представител, който е замесен в присвояването на земя в Крим, помни: това не е земя, където ще намерят мир. За нас човешката цена на тази битка е много голяма. Тя е просто ужасяваща. Ежедневно обръщаме внимание на нашите партньори върху факта, че само достатъчен брой модерна артилерия за Украйна ще ни осигури предимство и най-накрая ще спре руския тормоз на украински Донбас.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски съобщи за смъртта на 6-годишно момче в град Лисичанск, загинало при руски артилерийски удар. По думите на президента, ширината на фронта вече е достигнала 2500 километра. Украинските сили са се изтеглили от центъра на град Северодонецк, но продължават да оказват ожесточена съпротива на врага, обяви губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай. Около 70% от града се намира под руски контрол.