Политика

Ковачевски: Взломът в българския културен център не е с политически контекст

От Euronews България Euronews България

Взломът в Българския културен център в Скопие не е с политически контекст, заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

В интервю за местна телевизия той поясни, че основната версия, по която се работи, е кражба на монитор или компютър. Ковачевски коментира и, че България е в предизборна кампания и някои политически партии се възползват от темата.

Очаква се Северна Македония да излезе с подробна информация по случая. Българското министерство на външните работи осъди поредното нападение над български културен център. Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, посочват от ведомството.

Междувременно стана ясно, че Българският клуб в Битоля ще бъде заличен от централния регистър на Република Северна Македония, след като министърът на правосъдието на югозападната ни съседка е подписал решението, с което се потвърждава становището на Комисията за употребата на имена на личности, че не може да бъде използвано наименованието "Иван Михайлов".