Добро Утро, Европа

Виктор Стоянов: Думите на властта в Скопие нямат значение, гледаме действията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Очевидно на властта в Скопие ѝ пречи да се излъчват 4-5 български канала. Ето това показва какво е цялото отношение и действия в РСМ. Думите на правителството нямат значение, ние гледаме техните действия.“

Така Виктор Стоянов от Фондация „Македония“ коментира отношението на властите в Скопие към България и българите в Република Северна Македония.

 

Ето какво още каза той:

Българите от клуба "Иван Михайлов" в Битоля ще съдят РСМ. Като свършат правата на национално ниво, ще съдят РСМ в Съда по правата на човека.

Ако ние нямаме такива клубове това означава да изоставим българите в РСМ. Нещо, което не вярвам България да направи, а и ние от неправителствения сектор няма да го направим.

Вчера имаше посещение на водещи еврокомисари в Скопие, те казаха на Ковачевски „направете важните реформи, за да започнете преговори“. Подозирам, че те вече започнаха предизборната кампания година преди изборите в РСМ.  Вече говорят срещу българските нагласи тук, за да печелят гласове.

Това, което разделя София и Скопие, е наличието на българска общност, която е готова да защитава своята права.

Този доставчик на телевизия е заплашван с глоби и спиране, че разпространява телевизии, които са законно регистрирани в техния СЕМ.

Държавата РСМ се опитва да дискриминира българите и извън границите на РСМ.

 

Цялото интервю вижте във видеото.