Икономика

Васил Караиванов: Малко вероятно е да има промяна на курса лев - евро, но дефицитите крият риск

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Министърът на финансите, който не е политик, а по-скоро експерт, изважда на светло, че има различни варианти за развитие на държавните финанси оттук насетне. Да, в средата на предизборна кампания, но по-добре сега, отколкото по-нататък.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime макроикономистът и преподавател в Софийския университет Васил Караиванов.

Много е добре, че министър Велкова подаде този доклад, за да се отрезвим малко и видим наистина кои са важните неща за българската икономика и за нас като българи.

По думите му има опасни, но и по-добри сценарии за развитието на икономиката ни, въпросът е да се избере добрият сценарий.

Има риск от санкции спрямо България заради прекомерния дефицит, защото от 1 януари 2025 г. приключва дерогацията от ЕК.

По-лошият сценарий означава голям дефицит с големи разходи, отлагането на влизането ни в Еврозоната, евентуални проблеми при финансирането на този дефицит, отбеляза макроикономистът.

Той припомни, че шестата по големина икономика в света – Великобритания, не е успяла да получи финансиране на капиталовия пазар и се е наложило централната банка да изкупи държавния дълг, за да не пропадне финансирането на бюджетните разходи.

По думите на Караиванов успокоителното е, че имаме голям фискален резерв – 13 млрд. лева.
„За една година сме подсигурени“, добави експертът.

След няколко години последователно натрупване на дефицити може да има риск за курса лев – евро, но това не е нещо, което ще стане лесно и е малко вероятно.

„Социалните плащания са основният компонент. По принцип няма лошо да нарастват социалните плащания, когато имаш възможност да си ги плащаш и когато заедно с тези социални плащания върви силна инвестиционна програма“, коментира Караиванов.

Вижте целия разговор във видеото.