Общество

Христина Христова, бивш социален министър: Вместо таван на цената, да има таван на надценката

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Никога не съм одобрявала мярката таван на цените и мисля, че тя води до други лоши последици за потребителите. Например, ако не му е изгодна цената на този производител, той няма да произвежда стоката и ще има дефицит или ще я произвежда с по-некачествени материали.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime бившият социален министър Христина Христова.

По-добре таван на надценката, отколкото таван на цените – там би могло да се работи и пак в партньорство и сътрудничество с производителите, доставчиците, собствениците на големите вериги магазини, търговците.

По думите на бившия социален министър служебният кабинет е постъпил правилно с това, че не е внесъл бюджет за гласуване в парламента, защото в 48-ото Народно събрание е нямало мнозинство което да поема отговорност за харчовете в държавната хазна.

Според Христова състоянието на държавните финанси не е розово.

„Ако не вземем мерки, има няколко опасности – едната е да се стигне до свръхдефицит, дори да започне наказателна процедура на Европейската комисия. Да не говорим, че се борим за влизане в Еврозоната“, коментира бившият социален министър.

„Имахме много плащания, които бяха на калпак, вместо да бъдат целенасочени плащания (към определени социални групи – бел. ред.), които бяха разхищение на държавни средства. Както подпомагането за електрическата енергия на бизнеса и фирмите, които имат свръхпечалба и по този начин също помпат инфлацията с увеличаване цените на стоките“, посочи Христова и допълни:

„Това беше не разходване, а разхищение на средства.“

Не е достатъчно ефективна дейността на контролните органи, подчерта бившият социален министър.

Целия разговор вижте във видеото.