Икономика

Ниското производство било причина за високите цени на храните (Допълнена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Ако вътрешното производство се повиши, цената на хранителните продукти в магазините ще намалее, смятат представителите на една от най-големите вериги супермаркети в страната. Друг важен аспект е така нареченото коопериране, при което по-големи производители вземат под шапката си малки доставчици и им помагат с камиони и складови бази.

Тук е много важно да се каже, че икономията в мащаба и тук е налице. Карат се пълни камиони в нашите логистични бази. А не 30 и отгоре производители да карат камиони с половин тон. Това вече ще вдигне цената.

Драгомир Илиев, търговски директор на голяма верига супермаркети у нас

По-голямото произведено количество български хранителни стоки води до по-големи и повече промоции, смятат търговците.

В момента ако сравнявате брошурите на който и да е търговец ще видите, че няма седмица без олио на промоция. Тези количества трябва да излязат. И ето как когато има количества и няма заплашващ дефицит пазарът сам се регулира.

Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на голяма верига супермаркети у нас

За търговците 20% ДДС ставка също е ценообразуващ фактор. Въпреки това обаче трудно може да се даде гаранция, че намаляването на ДДС ще доведе до спад в цената на продукта, а не просто да намали постъпленията в държавния бюджет. Бизнесът обаче е на друго мнение.

По думите на Любомир Хърсев, финансов директор на голяма верига супермаркети у нас, за цените е отговорна цялата верига на доставки.

„Много е важно не само как ще реагира търговеца, но и как доставчика ще работи с тази намалена ДДС ставка. Много е важно всички участници във веригата да спазват еднакви правила, което ще покаже дали ефектите ще са в една или друга посока“, коментира Хърсев.

Бизнесът обаче не е съгласен с идеята на държавата да се въведе максимална фиксирана ставка на надценката, която търговците слагат на цената от производителя. Служебният кабинет даде знак, че обмисля фиксирана надценка между 20 и 25 процента.

„Когато фиксираш надценка и е ясно, че работиш с конкретен доставчик, автоматично разкриваш на каква цена купуваш от него. Това ще значи, че останалите търговци ще имат друго отношения към същия този доставчик, което не е коректно“, посочи Хърсев.
„Освен голяма радост, за конкурентите няма да има никакъв друг ефект“, добави Драгийска.

Освен, че е в разрез с правилата на конкуренцията, фиксирана ставка ще създаде административно утежняване и за държавата и за бизнеса, смятат търговците.