Икономика

Вицепремиерът иска оставките на шефовете на „Български пощи“

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9F6c2876e50925088d8b107a641cd43b Ka Вицепремиерът Калина Константинова и шефът на ДАНС Пламен Тончев. Снимка: БГНЕС

Оставките на ръководството на „Български пощи“ е поискала вицепремиерът Калина Константинова.

„Като принципал на "Български пощи" днес поисках оставките на изпълнителния директор и целия състав на Съвета на директорите. Ние сме твърдо решени да спасим “Български пощи” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в XXI век“, заяви вицепремиерът на пресконференцията за ситуацията.

 

„Български пощи“ систематично и последователно са били водени към фалит. Държавата е била не майка, а мащеха за дружеството в годините на управлението на ГЕРБ.

Калина Константинова, вицепремиер

Както изтъкна Константинова, „Български пощи“ са 100% държавно предриятие, разполагащо с най-голямата комуникационна мрежа в страната: 2973 станции, 9000 служители в повече от две хиляди населени места. Дружеството получава държавно финансиране в размер на 80 милиона лева годишно. Въпреки това "Български пощи" има под 2% пазарен дял и то при положение, че пазарът на пощенски услуги у нас расте с 30%, отбеляза тя. В същото време дружеството е осигурявало търговски услуги, от които е излизало на загуба. За разносването на рекламни брошури, например, "Български пощи" са получили 1 млн. лв., а са похарчили 5 млн. лв., посочи Константинова и попита защо ръководството е на поста си вече 6-а година при тези лоши резултати.

 

Дали причините за тези и много други подобни мениджърски решения са били за някаква лична изгода, или чиста проба неспособност за справяне със ситуацията, предстои да разберем съвсем скоро. При всяко положение това управление не бива и няма да взема повече решения за бъдещето „Пощите“.

Калина Константинова, вицепремиер

В събота Константинова написа във "Фейсбук", че техниката в “Български пощи” е предимно “втора употреба”, а “инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани" в предходното правителство. Вицепремиерът допълни, че “криптовирусът е настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики".

 

 

Към момента в "Български пощи" функционира изплащането на пенсиите и международните пратки. До дни се очаква да заработят и паричните преводи. Засега няма индикации да са изтекли лични данни. Част от архива на "Български пощи", обаче, вероятно ще бъде загубена.

Вирусът, с който са атакувани "Български пощи", носи почеркът на Руската федерация, обявиха от екипа на вицепремиера. Той е кодиран така, че да не може да работи в Русия или държави от бившия СССР. Освен това всички инструменти са компилирани чрез софтуера Делфи, често употребяван в Руската федерация. Това, разбира се, не доказва на 100% руското участие в атаката, но подобни атаки в скоро време са направени и срещу пощите на Гърция и Нидерландия, уточниха от екипа заместник министър-председателя по ефективно управление.

Хакерската атака е направена от чужбина, а ръководството на български пощи е допуснало забавяне от 6 часа, в които не са били изпълнени препоръките за прекъсване на свързаността на всички сървъри с интернет. Така вирусът се е разпространил навсякъде, достигайки и до архивите, стана още ясно на брифинга.

 

Има данни за хакерски атаки и към други държави, които обаче са били неуспешни и в никакъв случай не биха достигнали подобен мащаб като този при "Български пощи".

Пламен Тончев, председател на ДАНС

При кибератаката първоначално ръководството на "Български пощи" е отказало предложението за помощ от ДАНС. Впоследствие ДАНС със съдействието на Министерство на електронното управление и МВР са предприели действия за максимално бързо възстановяване на основните услуги на пощите, каза още Тончев.

Той посочи, че има външни и вътрешни причини, които са позволили разгръщането в такъв мащаб на кибератаката срещу "Български пощи". На фона на несигурната геополитическа обстановка в интернет са се появили за свободно ползване много инструкции за осъществяване на кибератаки, които се ползват както от двете страни във войната, така и от криминални контингенти. Системното неглижиране на киберсигурността на "Български пощи" също е спомогнало за разгръщането на атаката.

Константинова допълни, че в Плана за възстановяване и развитие е заложен проект за модернизация на "Български пощи" за 100 млн., което представлява най-голямата инвестиция, правена в дружеството през последните години.