Икономика

Високата цена на храните не е гаранция за качество

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

При толкова интензивни проверки в момента, логично е да се обърне внимание на качеството на храните.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Андрей Велчев, председател на Сдружение за достъпна и качествена храна.

Трите асоциации на млекопреработвателите са единодушни, че има проблеми пред млечния сектор и те трябва да мислят за решаването им. Но да се говори, че са крайно некачествени и не стават, не е добре най-вече за потребителя, защото той вече не знае какво да си купи.

 

Потребителят трябва да чете етикета и да е сигурен, че високата цена не е гаранция за добро качество. А и понякога, като купува по-евтини млечни продукти, не може да очаква чудеса от тях.

Доверието е най-важния елемент. Мандрите с добри имена и марките, които поддържат съответното качество.

При изследвания сме установявали, че това, което пише на етикета не е това, което го има – за млякото и киселото мляко. Имахме случаи на мляко, което беше всичко друго, но не и мляко – 0.1% от обявени 1.5%. Агенция по храните и другите институции проверяваха непрекъснато тези предприятия и те подобриха значително качеството си.

Поради множество сигнали на нашата платформа сега сме насочили проверките си към виното. За продукти, на които пише, че са вино, а вътре имат странен аромат и съдържание. Те ще са готови към края на месеца.

Траен ефект за подобряване на качество ще има, ако потребителят е по-активен. Да сигнализират до институциите при некачествени продукти.

Трябва да се обърне внимание защо по-малки производители не могат да се продават в големите вериги.