Икономика

Премиерът констатира поевтиняване на храните, КЗП – нарушения на търговските вериги

От Euronews България Euronews България

Прокуратурата ще проверява дали действията на държавата за ограничаване на инфлацията и ръста на цените на основните стоки у нас не противоречат на закона. От държавното обвинение са се самосезирали във връзка с медийни публикации за предприетите или предлаганите от държавни органи мерки. По-рано днес премиерът отчете спад на цените на основните хранителни продукти.

В същото време проверка на Комисията за защита на потребителите и Агенцията по безопасност на храните в столицата установи храни с изтекъл срок на годност, както и ръст на нелоялните търговски практики.

„Предстои внасяне на редица нормативни актове, който да регламентират и регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина със съответните електронни етикети, за да се види кой какви надценки слага“, обяви Донев.

По неговите думи в магазините вече се забелязват намаления на храните и стоките от първа необходимост с 25-27 процента.

В същото време КЗП и БАБХ влязоха на проверка в хипермаркет в столицата и още в самото начало установиха нарушения. Заместник-изпълнителния директор на агенцията заяви, че са намерени храни с изтекъл срок на годност по щандовете.

„Установиха наличие на регал около 20 опаковки кренвирши по 200 грама с изтекъл срок на годност на 6 март. И 5 или 6 опаковки моцарела около 150 – 200 грама с изтекъл срок преди ден или два“, каза Галя Викьова, заместник-изпълнителен директор на БАБХ.
Качеството на хранителни продукти на щанда не е единственото, за което следят контролните органи.

„Една цена, която ви е промотирана, че е намалена или по-ниска, на щанда пише една цена, която очаквате да платите, но на касата плащате друга“, отбеляза Стоил Алипиев, председател на КЗП.
Нарушения са били установени и по това направление.

„Над 500 може би около 570 проверки са били направени, около 520-530 са били нарушенията. По-притеснителното е, че говорим за над 200 случаи, които могат да се разгледат като нелоялни търговски практики. Това, което реално е предпоставка за изкуствено високите цени“, допълни Алипиев.

До момента обаче държавата обмисля само подходящ мониторингов механизъм, който да показва цената на доставчик и цената на търговец, за да могат потребителите да направят информирано решение. Глоби и санкции за момента не се предвиждат.