Европа

Половината опасни за здравето стоки в Европа идват от Китай

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сешоари, които прегряват, външни лампи, които не издържат на дъжд... Електронните покупки се превърнаха в предизвикателство за европейските регулатори, отговарящи за изтеглянето на опасни продукти от пазара. С по-лесен достъп до онлайн магазини по света, европейските потребители са по-уязвими към опасните стоки. Еврокомисарят, отговарящ за защитата на потребителите, смята, че механизмът за засичане на дефектни продукти работи добре.

 

За да бъда пределно ясен, открихме много опасни продукти миналата година, но видяхме, че е възможно основните пазари да ги премахнат от своите платформи за по-малко от два работни дни, много бързо.

Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдието и защита на потребителите

Според ежегодния списък на опасните продукти, всички трябва да са маркирани като носещи риск за живота и здравето. 50% от тях идват от Китай, 22 на сто от Европейското икономическо пространство и 28% - от останалия свят.

Повечето опасни стоки представляват риск за здравето, свързан с химикали. Нараняванията и задушаването също са на челни места.

Видът на артикула варира, но играчките оглавяват списъка.

 

На тази маса можете да видите няколко от продуктите, смятани за опасни в Европейския съюз през 2022 г. Например тази санитарна маска, която не отговаря на минималните изисквания. Или например тази детска камера, която, въпреки че изглежда безвредна, съдържа голямо количество химикали, вредни за репродуктивната система и бъбреците.

Аида Санчес Алонсо, Euronews

Откритите опасни продукти са изтеглени от пазара. Много от тях са изтеглени от самите производители.