Икономика

Смут сред розопроизводителите: Брюксел иска да третира етеричните масла като химически продукти

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Напрежение сред родните розопроизводители и преработватели. Поводът е промяна в регламент на ЕС, свързан с производството на етерични масла. Брюксел иска да третира етеричните масла като химически продукти, а не земеделски.

Промените са свързани с етикетирането, класифицирането и определянето на опасните вещества и смеси. Новото е, че етеричните масла се приравняват към синтетичните субстанции и се третират като многокомпонентни вещества и смеси, каза пред Euronews Bulgaria Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика.

Това не е релевантно, защото те са от естествен произход и не би трябвало да бъдат включвани в регламент за химически вещества. Целта на Еврокомисията е да защити интересите на потребителите в контекста на зелената сделка и устойчивостта на химикалите.

Ако етеричните масла не бъдат изведени от този регламент, тяхната употреба ще бъде силно ограничена. Ще трябва всички 300 компонента във всяка отделна партида да бъдат класифицирани отделно, което е абсолютно невъзможно, допълни Андреева.

Два са регламентите, които засягат производството на етерични масла, единият вече е в Европейския парламент – за етикетиране, пакетиране и транспортиране на химически продукти, като по някаква причина ЕК е решила да приравни етеричните масла като вид химически продукти, каза Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Имаме около десетина дни, в които заедно с докладчика по темата Мария Спираки да внесем нашите предложения, които да дойдат от българския бранш. Вторият регламент трябва да дойде през септември или октомври като имаме готовност да реагираме и там. Засегнати са и Франция, Италия, и всички държави в козметичната индустрия.

В случая има прекаляване със зеления подход във всеки един от секторите. Един от аргументите розовото масло да се вкара в този списък с химическите продукти е, че като го поставиш върху кожата си и след това като се изкъпеш, то с водата отива в околната среда и би отровило живи организми, почвата и пр. Нека да си припомним колко розово масло слага човек по кожата си и колко живи организми може да отрови то.

Нашата цел е розовото масло да се разглежда като един продукт, а не като състав от 1000 различни елемента, част от които в момента се изследват какво влияние имат върху човешкото тяло. Ние знаем, че розовото масло и етеричните масла не вредят на човешкото тяло и от хилядолетия се използва. Даже напротив, полезни са. Целта на ЕК е да се напише на етикетите, че се съдържат вещества, опасни за човешкото здраве.

Реагираме на време, защото регламентите тепърва се предлагат и обсъждат. Имаме огромна подкрепа и от Франция, и от Италия.

 

„Европейската комисия знае за критиките срещу предстоящите актуализирани химически правила, отправяни от производителите на етерични масла. Не е вярно, че ЕС възнамерява да забрани етеричните масла, включително розовото масло. Важно е да се уточни, че всъщност етеричните масла вече са определени като химически вещества и са регулирани като такива в действащото европейско законодателство“, заяви говорител на ЕК.

„Тъй като определянето като химично вещество само по себе си не води до никакви ограничения, то е само отправната точка за оценка на възможните рискове и предпазни мерки. Като част от текущото преразглеждане на европейското законодателство Комисията не възнамерява да промени това определение, нито да започне да изисква анализ на всяка молекула в етеричните масла. Като цяло, преразгледаните правила ще спомогнат за по-доброто идентифициране на опасните свойства на химичните вещества и за по-доброто управление на свързаните с тях рискове, когато е необходимо. Текущото преразглеждане на Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали обаче не включва никакъв план за забрана на етеричните масла, като розовото масло“, се казва още в позицията на ЕК.

Вижте целите интервюта във видеата.