Избори 2023

Михаил Михайлов, БВ: Убеден съм, че ще преминем 4% бариера

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Фигурата на генерал Янев буди доверие, което ме радва и мотивира да постигам резултати.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Михаил Михайлов от „Български възход“.

Ситуацията е критична. Ако не опитам, по-късно може би ще съжалявам. Длъжен съм пред себе си да се опитам да направя нещо в критичната за страната и Европа ситуация.

Преди предизборната кампания процентът ни беше около 4.5%, а след началото на кампанията започна да пада. Последните няколко години социологическите агенции имат навика да правят грешки, особено в момент на кампания. Това, което виждам на терен обаче е друго – срещаме подкрепа и съм убеден, че ще преминем 4% бариера.

Ген. Янев поде политика на разговори с всички политически сили, което не се хареса на останалите. Докато другите чертаеха червени линии, той се стремеше да обедини този разговор и да се стъпи на някакви приоритети. Към края на парламента обаче видяхме, че всички започнаха да говорят за диалог.

Военната помощ за Украйна минава не през политически разговор, а през експертизата на ръководството на Българската армия, защото не може да се намали капацитетът на армията за сметка на каквото и да е. Убеден съм, че те знаят какво може и какво не може. Сигурен съм, че има какво да се даде още и съм убеден, че се търси начин това да се случи. Украинската страна иска противовъздушна отбрана и изтребителна авиация. Без тези два елемента са в основата на защитата на българското небе. Те и без това са с изтичащ ресурс. При положение, че имаме АЕЦ няма как да се лишаваме от тези способности.

Трябва финансиране в системата на отбраната. От 20 г. тя е системно недофинансирана. БВ ще предложи веднага предсрочно изпълнение на националния план за повишаване на финансирането. Европа гори, няма как да се разминем от такива инвестиции.

По отношение на кризата с мигрантите от БВ предлагат 3 приоритета: инфраструктура – гранични съоръжения, обслужващи пътища, окомплектоване на личен състав, допълване на щата на „Гранична полиция“ към местните структури, които знаят какво правят и разполагане на дронове с термокамери, които да засичат групите още на турска територия.

В момент на такива кризи обществото не може да се разцепва по темата за Паметника на съветската армия.

Вижте цялото интервю във видеото.