Политика

Политолози: ДБ-ПП имат потенциал за 30%, няма да има „евроатлантическа коалиция“ след изборите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Потенциалът на ПП-ДБ е в порядъка на 30%, а разликата между обединението и ГЕРБ-СДС ще расте, но това едва ли ще бъде достатъчно за сформиране на правителство след предсрочния вот на 2 април.

Това коментираха в ефира на „Добро утро, Европа“ политолозите Милен Любенов и Иво Инджов. Според политическия анализатор Милен Любенов след изборите вариантите пред политическите партии ще са два.

Има два варианта – кабинет на малцинството на ПП-ДБ, за което говорят и лидерите на формациите. Те ще предложат такъв кабинет ако спечелят изборите. И другият вариант е правителство между ГЕРБ, ДПС, БСП евентуално, което обаче ще бъде твърдо нелегитимно.

Милен Любенов, политически анализатор

По думите на политолога Инджов след изборите може да има правителство на малцинството на ПП-ДБ, другият вариант не го допускам да има „хартиената коалиция“ или още можем да я наречем „коалицията Магнитски“.

Категорично няма да има коалиция на ДБ-ПП и ГЕРБ. Няма логика под шапката на някаква евроатлантическа коалиция, нуждата от която ще продължи да се пропагандира, да се замете под килима основният проблем, който стои пред България – борбата с корупцията и отвоюването на държавата от силите на статуквото, които я бяха завладели повече от 10 години.

Иво Инджов, политолог

Иво Инджов прогнозира нови предсрочни избори наесен, но е рано да се каже дали ще са 2 в 1 или ще са преди местните избори.

„Да видим кампанията, защото все пак политическата среда е променена, включително и след втория списък „Магнитски“, посочи Любенов.

„Ефектът от коалирането между ПП и ДБ ще увлече колебаещи се избиратели. Хора, които могат да бъдат причислени към по-широката периферия на двете формации“, каза Инджов.

Според него е възможно по време на месецът предизборна кампания БСП да да изгуби част от подкрепатана избирателите си. Като цяло обаче политическите анализатори не очакват съществена промяна в нагласите в обществото.

Целия разговор вижте във видеото.