Култура

Киновед: Чест прави на американската филмова академия, че качи Грозев на сцената

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не бях виждал толкова стилна и добре направена церемония по връчване на оскарите без никакви изцепки и лигавщини, които бяха характерни за последните години.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria киноведът Веселин Савов.

Рейтингът тръгна стремглаво надолу заради лоши сценарии на церемониите, лоши филми, изключителна политическа активност, което дразнеше хората.

Изключителен успех за филма „Навални“ с Христо Грозев. Чест прави на американската филмова академия, че не само покани Христо Грозев в салона, но го качи и на сцената, без да се плаши, че някой ще направи атентат. Спомняте си само преди месец на БАФТА го помолиха да остане отвън.

 

Наградата за „Навални“ е заслужена, много е трудно да се направи този филм и много кураж се иска. Знам, че Грозев е обявен за издирване от руските служби, които забавят, но не забравят. Надявам се този път здравият разум да надделее, това е все пак филм.

Академията този път всичко, навсякъде, едновременно го даде на един филм, за да няма много обидени. Тази година има няколко много силни филма, включително и касови. Това, че са касови въобще не означава, че са лоши – „Елвис“, „Аватар“, филмът за Спилбърг, да не говорим за „Баншите“.

Вижте цялото интервю във видеото.