Култура

Изложба за изкуствен интелект: "Съжаляваме, че убихме почти цялото човечество“

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Потенциалните опасности, свързани с изкуствения интелект, бяха представени в изложба в музей на изкуствата в Сан Франциско.

Картини, скулптури, фотографии и видеа, създадени от изкуствен интелект са изложени в специалната изложба. Според куратора те разкриват както положителните, така и отрицателните страни на технологията.

 

Тук се намираме в един нов свят, в който изкуственият общ интелект вече е унищожил по-голямата част от човечеството, но е осъзнал, че това е лошо и след това е създал това пространство като своеобразен мемориал за хората. Затова нашият слоган е "Съжаляваме, че убихме почти цялото човечество“.

Одри Ким, куратор

Кураторката разказва, че изкуственият общ интелект е концепция, още по-странна от обикновения, която бавно се превръща в част от ежедневието.

Така например през септември миналата година в Колорадо проект, създаден с помощта на изкуствен интелект, спечели конкурс за изкуство. Новината обаче предизвика реакцията на много художници, които алармираха за смъртта на изкуството, каквото го познаваме.