Култура

Хитов сериал конкурира церемонията за наградите "Оскар"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Ще стигнат ли Джоел и Ели най-накрая до лекарите в шоуто "The Last of Us: Последните оцелели"? Ще вземе ли Мишел Йео "Оскар" за най-добра актриса?

И двата въпроса ще получат отговор тази неделя, 12 март, но зрителите трябва да решат кой отговор искат да получат в реално време. Финалът на първи сезон на хитовия сериал на HBO се изправя срещу прякото предаване по ABC на церемонията по връчването на оскарите.

Има възможност да се гледат и двете. Наградите започват в 20 ч източно време, а "The Last of Us" се излъчва от 21 ч. Зрителите могат да започнат с "Оскари"-те, след това да изгледат последния епизод на сериала и да се върнат за последния час от церемонията.

Тогава обикновено се раздават призовете в най-важните категории. Но така могат да пропуснат някои култови моменти извън сценария. Ако пък зрителите изберат цялата церемония, рискуват спойлери за съдбата на героите на Бела Рамзи и Педро Паскал.

 

Оскарите имат повече за губене, отколкото HBO, защото те са събитие на живо, което трябва да се гледа в реално време, за да се регистрира рейтингът на предаването. Това е аудитория, която се брои и отчита. Хората могат да гледат наградите и след това на запис, но ще изпуснат скандални моменти, като когато "La La Land" получи грешния "Оскар" или когато Уил Смит удари шамар на Крис Рок. Това може да се гледа на следващия ден в Интернет. Но не се отчита в рейтингите, които оскарите получават. Шоуто "The Last of Us: Последните оцелели" ще изяде рейтинга на оскарите.

Проф. Робърт Томпсън, специалист по медии и популярна култура

Миналогодишното телевизионно излъчване на наградите "Оскар" е гледано от 15 360 000 зрители – подобрение спрямо рекордно ниските 9 850 000 зрители през 2021 г. В "Оскар"-ите се излъчват много реклами за милиони долари, нещо, за което кабелният канал HBO не трябва да се тревожи. Предпоследният епизод на "Последните оцелели" е привлякъл 8.1 милиона зрители.

Педро Паскал ще извлече най-голяма полза от борбата за зрители. Звездата от "The Last of Us" ще обяви една от наградите "Оскар", но не се знае кога ще се случи това по време на тричасовото телевизионно предаване.

Изборът, в крайна сметка, остава за Негово величество Зрителят? Кой канал ще избере той – ABC или HBO?