Euronews Сега

Свищов стана „арена на зрелищни битки“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 141724

Стотици любители на древната история и приключенията се събраха на 16-тото издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ в римския град Нове край Свищов. Три дни 120 души демонстрираха бойни умения, автентични оръжия и облекла на римляни, траки и готи.

 

За да се включват във фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ в Свищов пристигнаха гости от Италия, Румъния и България. Сред тях беше и Серджо Якомони от Италия, който изпълнява ролята на Император Нерон.

 

Започнах преди 27 години с този реенакмент и когато започнах трябваше да избера един император. Избрах император Нерон. Не мога да ви опиша какво е чувството да си един истински император отпреди 2000 години.

Серджо Якомони – Император Нерон

Пресъздателите представиха античното наследство по протежението на Римския Лимес – някогашната Дунавска граница на Римската империя, с исторически възстановки, римска артилерия, антична кухня, занаяти, стрелба с лък, фехтовка и кавалерия.

 

Намираме се в археологическия резерват Нове, това е един римски военен кастел, тук са се подготвяли легионерите на първи италийски легион и той е нещо като военна академия в античността.

Стефан Проданов - легат на Първи Италийски легион

Близо 130 реенактора се включват тази година в изданието, повечето от тях са български групи, нашите приятели от Италия успяха да дойдат, имаме две румънски групи и международния характер на фестивала се запази.

Росен Маринов – община Свищов

Преди няколко години Милен Станчев от Свищов дошъл на фестивала като зрител, но бил впечатлен от възстановите и поискал да се включи. И така само след няколко дни Милен, който е шофьор на камион, облякъл доспехите и се превърнал в Маркос Аврелий Галиций.

 

Преди няколко години присъствах на фестивала като зрител и това ме запали и по малко започнах да участвам. - Кое ви създава най-голямо удоволствие и кое радва хората? - Ами битките, запознанствата с нови хора, които са запалени по този вид възстановки.

Милен Станчев – реенактор

На този фестивал представяме тракийските племена, траките, които са били едни от опонентите от варварските общности, които са воювали с римските легиони. Аз мисля, че това е единствения начин, по който човек може да се приближи съвсем достоверно до това какво се е случвало в древността.

Явор Гънчев – прабългарска школа за оцеляване „Багатур“

Сред участниците в тазгодишното издание на фестивала е и британският журналист, писател и актьор Стивън Кокингс, който е и тазгодишния лауреат на наградата „Златен Орел“ на Община Свищов за популяризирането на античното наследство. Кокингс е бил журналист в БиБиСи и исторически консултант на две от книгите на британския премиер Борис Джонсън. 

 

Никога не можем да сме 100% автентични, но това, което е направено тук е много добре репрезентирано и искаме хората да дойдат и да усетят, че за в Римската империя.

Стивън Кокингс –журналист, писател и актьор

Организаторите са доволни, че след две години на пандемия Свищов отново е сцена на гладиаторски битки и възстановки на обичаите на древните народи. От общината обещават догодина фестивала да е още по-мащабен и зрелищен.