Euronews Сега

Държавната измяна в Беларус вече ще се наказва със смърт

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е подписал закон за увеличаване на наказателната отговорност за екстремизъм и антидържавна дейност. Той предвижда смъртно наказание за длъжностни лица, извършили държавна измяна, съобщава пресслужбата на държавния глава.

Законът предвижда разширяване на обхвата на наказателната отговорност за държавна измяна за всички лица, заемащи публични длъжности или военни. Той въвежда и наказателна отговорност за пропаганда на тероризъм, дискредитиране на въоръжените сили, други войски и военни формирования.

За редица противодържавни престъпления се установява и допълнително наказание под формата на глоба в размер до около 650 000 долара. "Тази мярка има за цел да осигури безусловно възстановяване на щетите, причинени от такива деяния и да лиши извършителите от средства, за да продължат престъпната си дейност", се казва още в съобщението.

Преди дни Лукашенко обвини, че са задържали предполагаем украински диверсант и повече от 20 съучастници заради нападението срещу руски военен самолет, разположен близо до столицата на страната.

Службата за сигурност на Украйна, ръководена от разузнавателната служба на САЩ, разработи операция срещу беларуската република зад гърба ни. Беше подготвен терорист. Той е руски гражданин с руски паспорт, но има и украински паспорт.

Александър Лукашенко, президент на Беларус

Беларус е единствената страна в Европа, която все още прилага смъртното наказание, посочва Ройтерс. То вече се прилага в страната за престъпления като убийство или тероризъм. Екзекуциите се извършват с един изстрел в тила.

Новият закон е част от промени в наказателния кодекс, целящи да бъде засилено противодействието срещу престъпления с екстремистка и противодържавна ориентация, посочва пресслужбата на Лукашенко.