Европа

Осъдиха задочно лидера на опозицията в Беларус на 15 г. затвор

От Euronews България Euronews България

Беларус осъди задочно на 15 години затвор лидера на опозицията в изгнание Светлана Тихановская, предаде АФП.

Градският съд в Минск задочно призна бившата кандидатка за президент Светлана Тихановская за виновна за всички предполагаеми престъпления и я осъди на 15 години затвор, които да изтърпи в наказателна колония с общ режим.

По-рано държавният обвинител поиска Тихановская да бъде осъдена задочно на 19 години лишаване от свобода.

Тихановска е призната за виновна за държавна измяна, заговор за завземане на държавната власт, създаване и ръководене на екстремистка организация и публични призиви за завземане на властта.
Преди началото на процеса срещу Тихановская следователите обявиха нови обвинения срещу съпруга ѝ Сергей Тихановски, който през 2021 г. беше признат за виновен в организиране на бунтове и подбуждане на социална омраза. Той беше осъден на 18 години затвор.

Беларус стана свидетел на историческо протестно движение, осъждащо спорното преизбиране на Лукашенко, който е на власт от близо 30 години. Подкрепян от руския лидер Владимир Путин, Лукашенко започна масови репресии, като хвърляше критиците си в затвора или ги принуждаваше да емигрират. Групата за защита на правата на човека "Вясна" твърди, че в Беларус има над 1400 политически затворници.

В момента Тихановская живее в изгнание в Литва.