Европа

Беларуски партизани взривиха руски самолет край Минск

От Euronews България Euronews България
Bypol Awaks Изображението е от телеграм канала на опозиционната беларуска асоциация BYPOL.

Руски военен самолет е бил взривен на летище „Мачащули“ край Минск. Новината от телеграм канала BYPOL у нас бе съобщена първо от „Сега“.

В резултат на две експлозии безпилотният АУАКС А-50  бил повреден в предната и централната част. Пострадали са включително авиационната електроника и радарната ракета.

Повредите са сериозни, самолетът определено няма да замине никъде“, пише в телеграм канала BYPOL, който се позовава на информация от беларуското партизанско движение „План Перамога“.

AWAKS A-50 е относително рядък съветски модел, който се използва за ранно предупреждение, далечно радиолокационно откриване и въздушен контрол.

Инцидентът е станал по време на работа на снегопочистваща техника в близост до самолета. Вероятно, както се е случвало многократно преди това в руски военни обекти, някой отново не е спазил мерките за пожарна безопасност и е пушил в близост до борда“, пишат опозиционерите от BYPOL, а цитатът е последван от множество усмихнати емотикони.

„Беларуските партизани са последователни в изгонването на нацистите от земята си. BYPOL продължава да събира информация за този факт. Да живее Беларус! Слава на Украйна!“, завършва публикацията.

„Сега“ добавя, че според ръководителя на организацията BYPOL летището „Мачащули“ е било атакувано с дронове. „Участниците в операцията са беларуси, участници в плана „Перамога“. Сега са в безопасност извън страната. Всички заминаха. Нека сега търсят вятъра в полета“, цитиран е да казва Азаров. Операцията била подготвяна няколко месеца.

В специален туит опозиционната лидерка Татяна Тихановска поздравява операцията. „Гордея се с всички беларуси, които продължават да се съпротивляват на руската хибридна окупация на Беларус и се борят за свободата на Украйна“, пише Тихановска. А нейната съветничка Франак Виакорка определя акцията като най-успешния саботаж в страната от началото на 2020 г.

Вижте още по темата във видеото на Елеонора Христозова: