Свят

Япония се готви за изпускането на вода от АЕЦ Фукушима в Тихия океан

От Euronews България Euronews България

Япония се готви да започне изхвърлянето в океана на вода от атомната електроцентрала Фукушима. АЕЦ-ът претърпя тежка авария по време на земетресение и цунами през 2011 г. Над 1 млн. тона вода, с която се охлажда горивото на трите аварирали реактора ще бъдат изпуснати във водата.

Докато Токио и международната агенция за атомна енергия уверяват, че в тази процедура няма нищо притеснително, съществуват и обратните мнения. Водата не може да бъде изцяло пречистена от радиоактивните вещества. Тя съдържа тритий - радиоактивен изотоп на водорода, който не може да бъде извлечен от нея. Въпреки това експерти твърдят, че в малки количества тритият е безопасен.

Правили сме научни опити да отглеждаме риби, за да се убедят хората, че водата която ще бъде изпусната е безопасна. Няма да има никакви вредни влияния върху околната среда.

Томохико Маюзуми, говорител на ТЕПКО

Причината за изпускането е, че капацитетът на резервоарите, в които съхраняват водата, вече се изчерпва.

Процесът не приключва веднъж щом започнем да изпускаме водата. От самото начало ще подаваме данни по стриктен начин, за да уверим всеки, че водата е безопасна, а и за да предотвратим нови вредни последици.

Юничи Мацумото, екип „извеждане от експлоатация“

Опасения за сигурността нямат само местните рибари, които се страхуват за поминъка си, но и експерти по радиация в Токио.

„Като анализатор, това което най-много ме притеснява е, че няма да можем да правим двойно безпристрастно сравнение на нивата на тритий във водата. Ефектът от разтварянето в океана е толкова силен, че дори ако случайно бъде изпусната вода с високо ниво на концентрация, няма да можем да я проследим“, заяви Катцуми Шозугава, експерт в университета в Токио.

Очаква се процесът да продължи десетилетия. Китайското външно министерство окачестви плана като "изключително безотговорен". Правителството на Южна Корея обяви, че ще предприеме мерки за защита на населението си и ще уведоми Международната агенция по атомна енергия за своите притеснения от действията на Япония.