Свят

Двама американски сноубордисти изчезнаха след лавина в Япония

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Японската полиция издирва двама чуждестранни сноубордисти след като лавина падна в планинския централен район Нагано предишния ден.

Двойката, за която се съобщава, че е изпаднала в безсъзнание, е била сред петимата души, засегнати от снежното бедствие в неделя. Те са карали сноуборд като част от по-голяма група извън патрулираните зони на ски курорта в село Отари. Другите трима са успели да се спуснат сами. Полицейски екип от 12 души провежда издирването, но не успя да изпрати хеликоптер заради лошото време.

Що се отнася до изчезналата двойка, се знае приблизително къде се намират, но не се знае точното местоположение, тъй като е натрупало още сняг. Местните власти съобщиха, че 13 души, сред които американци и канадци, са били извън пистите, когато е паднала лавината.

Миналата седмица студен фронт покри голяма част от Япония с обилен сняг, включително Нагано. Той е популярен регион за снежни спортове, който привлича чуждестранни туристи. В момента в района са в сила предупреждения за лавини и сняг от Японската метеорологична агенция.