Европа

Цивилни жертви и ранени при най-мащабната руска атака в Украйна от седмици

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Русия нанесе серия от удари срещу редица украински области в ранните часове на деня, включително срещу столицата Киев. Най-малко 9 души са загинали при обстрела. На места е прекъснато и електрозахранването. Украинската атомна електроцентрала "Запорожие" е останала без електрозахранване след атака и в момента работи с дизелови генератори.

Изстреляни бяха повече от 80 ракети, като едва около 35% от тях са били прехванати. 
Противовъздушната отбрана беше задействана в цялата страна.

В столицата Киев, която беше ударена с ракети и дронове-камикадзе, се събудиха от звука на системите на тревога и експлозии. 

 

Отидохме на двора. Хора бяха ранени, помогнаха им, раздадоха аптечки за първа помощ от колите. След това автомобилите се подпалиха, опитахме се да ги потушим с пожарогасители. Аз малко се обгорих.

Виктор Бухта

Събудихме се от много силна експлозия. Дори изглеждаше, че е влетяла в съседната къща. Тоест, някъде наблизо. Не разбрахме веднага какво е, избягахме. 

Анна

Поразени бяха редица градове - от Одеса, през Харков на изток, Лвов на запад, Запорожие на юг, до Днипро и Полтава в централната част на страната. 

 

Те разрушават града ни. Разрушават. Всеки ден има обстрел. Всеки ден. Вечер, сутрин, през цялото време. И ето резултатите от този обстрел. Всички са в шок. Всички се страхуват. Нямаме думи, с които да го опишем. Лягам си и не знам дали ще се събудя на следващия ден. 

Олга Бабашкина

От Киев заявиха, че Москва е изстреляла 6 от своите хиперзвукови ракети "Кинжал", безпрецедентен брой, които Украйна няма как да свали.

Жилищни сгради също се превърнаха в цел на руските удари. Загинаха цивилни, а други бяха ранени.
Спасителни екипи претърсват руините в опит да открият оцелели.

Засегната е и енергийната инстраструктура. И атомната електроцентрала "Запорожие" остана без електрозахранване и в момента работи в авариен режим - на дизелови генератори.

Междувременно продължава една от най-ожесточените битки от началото на войната - за Бахмут. Украинските сили заявиха, че са успели да отблъснат атаки срещу града, който Русия се опитва да превземе вече половин година.