Европа

ЕС призова за финансова дисциплина

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Правно обвързващите правила задължават държавите членки на ЕС да поддържат публичния си дефицит под 3%, а съотношението на дълга - под 60% от БВП - стойности, които в момента много от тях надхвърлят и то значително.

Европейската комисия призова страните да се върнат към бюджетната дисциплина. 
Брюксел дава на страните голяма свобода на действие по отношение на това как да намалят публичния си дълг в средносрочен план.

 

Подкрепата не може да продължава безкрайно. Времето за широкообхватни фискални стимули приключи. Време е да превключим на друга скорост и да погледнем към бъдещето.

Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК

През пролетта Комисията ще даде на всяка държава цел за разходите за 2024 г., която е в съответствие с нейните собствени планове.

Ако предложените от страните цели не са "достатъчно амбициозни", Комисията ще предложи цел за разходите, съобразена с дълговия профил на всяка страна.

Освен това тази година - в случай на прекомерен дефицит, комисията няма да започва процедурата, която може да доведе и до финансови санкции за страните, които нарушават правилата.

 

Най-голямото предизвикателство е да се навлезе във фаза на фискална консолидация след много години на високи публични разходи, защото правителствата похарчиха много по време на пандемията. След това дойдоха руската агресия срещу Украйна и енергийната криза. Така че правителствата отново похарчиха много пари за отбрана, а също и за подпомагане на домакинствата и предприятията да се справят с високите цени на енергията.

Жолт Дарваш, икономист

„През последните три години публичните разходи бяха много високи. И се опасявам, че през 2024 г. за много държави ще бъде голямо предизвикателство по някакъв начин да прекратят дълговете и да започнат фискална консолидация. Ситуацията е най-трудна за държавите с най-висок публичен дълг, включително Гърция, Италия и Испания. Но мисля, че Франция също ще бъде изправена пред големи предизвикателства“, каза още той.

Лидерите на ЕС скоро ще започнат дебата по новата фискална рамка. И в зависимост от изхода на противопоставянето между между южна и северна Европа, комисията ще представи своето правно предложение за реформа на правилата.