Общество

България ще поиска изравняване на земеделските субсидии с европейските

От Euronews България Euronews България

Правителството взе решение за изпращане на декларация в европейските институции с искане за изравняване на земеделските субсидии. Това съобщи ресорният министър Явор Гечев.

Министър Гечев обясни, че мотивите за това са, че конвергенцията в ЕС се забави прекалено много.
"От войната в Украйна ние констатираме, че държавите, които са по източния фланг в ЕС на практика понасят много по-големи последствия от войната, отколкото по-западните държави", посочи той, цитиран от БГНЕС.

Гечев подчерта, че именно държавите по източния фланг на Европа на практика са и държавите, които получават по-ниски субсидии в ЕС. "Мисля, че равнопоставеността в ЕС и солидарността се подкопават, ако на практика ЕС не реагира, така че с това нарочно решение имаме официална позиция на държавата, с което изпращаме към европейските институции ясен сигнал по отношение на нуждите на българските земеделски производители и съответно искаме реакция още сега, още в тази година", добави служебният министър на земеделието.

Попитан дали има подкрепа от други държави за изравняване на субсидията за земеделските производители, министър Гечев отговори, че предполага, че ще има. Той обясни, че в различни разговори, които са водени, страната ни разчита на подкрепа от държавите, които имат по-ниски субсидии от средните нива на ЕС. "Това искане е подчертано в рамките на контекста на агресията на Русия в Украйна. Това вече направи разликите прекалено големи и се надяваме солидарността в ЕС да надделее. Ще направим всичко възможно като държава да пазим националните интереси и интересите на гражданите на държавата", категоричен е министърът на земеделието.

В заключение Гечев каза, че няма значение кой управлява държавата, въпросът е тя да върши работа.