Общество

Втора общинска комисия гласува демонтирането на Паметника на съветската армия

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Паметникът на съветската армия да бъде преместен от Княжеската градина. Това реши поредната комисия в Столичния общински съвет - по архитектура и благоустройство. Против бяха единствено общинските съветници от БСП, които утре ще пазят монумента с жива верига.

Паметникът на съветската армия е държавна собственост. От "Демократична България" предлагат кметът на София да поиска от държавата да премести монумента върху цитирам “друг подходящ държавен терен извън централната градска част". Това е пореден опит - последният е решение на Столичния общински съвет от   февруари 1992 г., което е допълнено през следващата година. Демонтажът обаче тогава е спрян с устна заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов от правителството на Любен Беров.

Борислав Бориславов - общински съветник от ГЕРБ-СДС: "Общинският съвет напомня на държавата да изпълни това свое задължение и да премахне този наистина унизителен символ не само към софиянци. Този вдигнат шмайзер, който показва края на третото българско царство, погазването на Търновската конституция.

От ДБ настояват Общинският съвет да възложи на главния архитект на София Здравко Здравков организацията на архитектурен конкурс за зоната на паметника, като я отреди за “широко обществено ползване”.

Грети Стефанова от "Демократична България", коментира: "Този цирей в центъра на София иска да внуши на софиянци една сила, власт от която те са зависими".

Твърдо против демонтажа на паметника са общинските съветници от БСП. Те не очакват държавата да се съобрази с искането паметникът да бъде премахнат, а виждат в действията на колегите си от общинския съвет предизборни игри.

Николай Николов от БСП заяви: "Това не е решение на общинския съвет, Паметникът на съветската армия е под опеката на държавата, тоест общинският съвет няма думата. Това в момента се използва много умело за предизборна кампания".

Окончателно   решение общинските съветници ще вземат на редовното си  заседание утре. На фона на протести в защита на монумента.

Вижте още във видеото.