Общество

Анализатор: В Сърбия още не се е появил политик, който да признае Косово

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Договорът между Сърбия и Косово отваря пътя за намирането на решение. Дали ще го реши е дискусионен въпрос, защото в този момент Сърбия не иска да стигне до край в намирането на решение, ако трябва да признае Косово.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът и международен анализатор Николай Кръстев.

Това означава Косово да няма проблем да бъде призната от международната общност и стане член на ООН. Това ще бъде истинската капитулация на Сърбия. Затова президентът Вучич казва „ние не сме готови да стигнем докрай“.

Другата ключова точка, която разделя Белград и Прищина е отношението към т. нар. Асоциация на сръбските общини в Косово. Белград си я представя като административна структура със сериозни правомощия – с бюджет в сферата на културата, образованието, здравеопазването и др. Докато Прищина казва – ние си я представяме като неправителствена организация. Ако това се случи Косово е готово към промяна. Те се притесняват от това, че ще е една своеобразна Република Сръбска – това което виждаме в Босна и Херцеговина.

 

В Сърбия още не се е появил този политик, който може да признае под една или друга форма Косово като независима държава. Те не възприемат Косово като държавно формирование. Казват, че един ден ще се върнат отново в Косово.

Всички тези, които бяха готови да водят една по-европейска политика бяха изненадани от действията на Вучич и Курти. Тези, които днес протестират против Вучич са онези демократични сили, които бяха готови на компромисни решения през 2010-11 г. Но днес тези хора са против. Тук излиза начело политическият егоизъм.

Целта е повече европеизация и стабилност в Западните Балкани, а това може да стане със съвместните усилия и на ЕС и на САЩ.

Вижте цялото интервю във видеото.