Политика

Слави Трифонов: Реших ИТН да не бъде унижаван повече в тази коалиция

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Слави Трофинов Лидерът на ИТН Станислав Трифонов

Целта на ИТН беше да се въведат в действие решенията на референдума, който проведохме. После се случиха един куп неща, като Ковид и т.н., които изискваха да се поеме отговорност. Тогава заявих, че ще направя всичко възможно да има правителство. Така се случи, че спечели „Продължаваме промяната“ и ние подписахме коалиционно споразумение с тях.

Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов в интервю пред „Дарик радио“. Интервюто започна с уговорката, че Слави Трифонов не се е срещал с интервюиращия Константин Вълков предварително, не са уговаряли въпросите и са се разбрали да е на живо.

Най-големият компромис беше да участваме заедно с БСП, защото те са част от статуквото. Преодолях го, за да се свърши работа, каза Трифонов.

 

 

Не е имало четворни срещи, Кирил Петков и Асен Василев провеждаха отделни срещи с всички коалиционни партньори.

Слави Трифонов

Аз се запознах с Кирил Петков в студиото на телевизията 7/8, където той рекламираше пробиотик - даже така съм го записал в телефона си "Кирил пробиотик", допълни лидерът на ИТН. След това президентът го назначи за министър на икономиката и се видяхме, защото той изяви желание да участва в изборите и в евентуално управление, ако ги спечелим. Предложих Асен Василев да бъде министър на еврофондовете, Петков твърдо каза, че той трябва да е на финансите. Моето разбиране е, че спечелилата партия трябва да отговаря за тези постове. След това дойдоха с Асен Василев в офиса ми в НДК и проведохме разговор за това правителство. Напрежение нямаше - те са много гъвкави, флексабилни, говорят с желание нещо да се случи. Кирил Петков е по-скоро емоционален, Асен Василев е гъвкав в посока да стане нещото, което той иска, каза Трифонов.

Трифонов изтъкна, че той не е развалял правителство, а само е изтеглил министрите си. Поводът е, че при актуализацията на бюджета министрите на ИТН бяха някак си пропуснати. А причината е, че Весела Чернева дублира Теодора Генчовска и води паралелна политика по повод на РСМ. Другата причина е, че държавата е доста зле финансово.

Решил е да не бъде унижаван ИТН в тази коалиция. "Тези хора не стават за това да управляват държава и трябва да стоят далеч от властта. Поведението им е нагло и безотговорно, държат се по начин, който не е коалиционен. Правя избора между лошо и по-малко лошо", каза Трифонов и допълни, че ПП управляват като ГЕРБ – еднолично.

 

Орлин Алексиев ми е приятел, познаваме се от 20 г., с него дадохме ферарито. Нямам никаква представа с какво се занимава, приятели сме, защото не си говорим за политика. Аз съм единственият човек, който дърпа конците в ИТН, никой друг, отговори на въпроса дали Орлин Алексиев дърпа конците в ИТН. Единствените хора, с които се е съветвал за напускане на коалицията са депутатите от ИТН, които го посъветвали, че е време да излязат от тази коалиция.

Нямам никаква представа защо ДПС са казали, че правителството ще падне още през март. С Доган за последно съм се виждал преди 15-16 години. Нямам нищо общо с тях, Вие имате ли някаква информация да имам нещо общо с тях, запита Трифонов.

Въпреки настояването на интервюиращия, Трифонов многократно подчерта, че няма нищо общо с ГКПП „Капитан Андреево“.

Винаги съм се уповавал на експерти, защото уважавам хората, които вършат работа, каза Трифонов в отговор на въпрос какво мисли за експертно или програмно правителство. Използвам случая да изкажа благодарност на министрите, които аз препоръчах, защото се справиха отговорност, качества, лоялност и професионализъм. Рано е за отговор на въпроса за експертно правителство. 

Има възможности това правителство да продължи.

Слави Трифонов

Но каза, че е говорил с депутатите си и разчита на тяхната лоялност за политиката, водена от ИТН и че не е морално Кирил Петков да се обръща към тях за подкрепа.

Правя каквото казвам, изразил съм се ясно, отговори на въпрос дали има път назад за ИТН.

Историята с Рашков, Кирил Петков я стартира, после каза, че не е вярно, а аз знам, че е вярно, после му върна кандидатурата. Смятам, че изборът на председател на КПКОНПИ трябва да има подкрепата на четирите партии от коалициите или ако не да се отива да се гласува в Народното събрание.

 

 

Кирил Петков е казал, че Каримански е леке, по повод избора на гуверньор на БНБ. В отговор на това Трифонов му казал, че това е последният им разговор.

Изхарчили са 15 млрд. до декември и още 4-5 млрд. досега, коментира Трифонов за финансовото управление на държавата.

Той подкрепя санкциите към Русия и смята, че Русия е заплаха за България.

Трифонов каза, че е безапелационно за приемане на еврото. В коалицията не е имало разногласия за приемането на еврото.

И отговори с „да“, че главният прокурор пречи за по-доброто функциониране на правосъдната система.