Добро Утро, Европа

Арест заради пътищата: Ще има ли обвинения заради изчезналия асфалт?

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

В София беше задържан собственикът на "Хидрострой" Велико Желев. 

В офиса на бизнесмена на столичния булевард "Цар Освободител" бе извършено претърсване. По неофициална информация разследването е за принуда. Какво още се знае по случая – съобщава Теодор Лазаров.

Припомняме, че Желев е бивш шеф на Агенция "Пътна инфраструктура", а името на дружеството му "Хидрострой" е сред компаниите, получили авансови плащания за строителството на магистрала "Хемус".

По информация на Euronews България, Велико Желев е упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание.

Офисът на столичния булевард "Цар Освободител" - на метри от някогашния Царски дворец, е бил претърсен в негово присъствие.

Една от знаковите сгради за стара София - бившата централа на ДЗИ на бул. "Цар Освободител", стана собственост на Велико Желев през 2020 г.  Той е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е "Хидрострой".

През февруари Агенция "Пътна инфраструктура" изплати дължимото на фирми на Желев, свързано с изграждането на магистрала "Хемус". Желев спечели строителството на два участъка с обществени поръчки, които бяха пуснати в експлоатация. В момента строи по схемата с "инхаус" възлагането от фирма "Автомагистрали" като доставчик на материали и техника.

В понеделник по обед от прокуратурата съобщиха, че изискала информация за строителството на Северната скоростна тангентата, както и за магистрала "Хемус".

Преди десетина дни служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков пък съобщи, че строителството на пътища е изключително некачествено и на магистралите "липсват до 30% от асфалта".