Общество

Адвокат: Приравняването на наказанията за шофьорите с ЕС за нас ще е смекчаване

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Пълно уеднаквяване на наказанията за нарушения на пътя в цяла Европа или различни санкции в различните страни? Това е един от въпросите, които се появиха в общественото пространство след като преди дни ЕК прие предложение за въвеждане на единна шофьорска книжка.

Според адвокат Илия Тодоров, ако наказанията се приравнят, у нас те ще бъдат възприети като смекчени. „По-скоро нашето място в момента е между средното и строгото наказание“, казва той.

Адвокат Тодоров е убеден, че проблемът с нарушителите по пътя не идва от размера на наказанията, а от факта, че на провинилите се шофьори им се разминава.

 

Последните години имаше доста емблематични катастрофи, които се случиха в България. Общото между тях бе, че те бяха извършени от така, както обичаме да им казваме, рецидивисти.

адв. Илия Тодоров, адвокат от асоциацията на пострадалите при катастрофи

Сред шофьорите се чуват различни мнения по въпроса дали уеднаквените наказания ще дисциплинират водачите:

"Като съм чувал какви са санкциите в Унгария, може би, техните правила, ако дойдат тука, ще се позатегнат малко нещата."

"Значи едно прасе, ако го изкараш от кочината, то пак ще отиде там."

"Ако всеки един човек, който има шофьорска книжка, извърши някакво нарушение - превишена скорост, и автоматично му удържат сумата от заплатата, тогава мисля, че в крайна сметка малко по-различно ще кара на пътя."

Разминават се и позициите им дали шофьорите карат с еднаква дисциплина у нас и в чужбина.
Възможност кандидат-шофьорите да се явяват на изпит още на 17-годишна възраст, предлага още Европейската комисия. Според адвокат Тодоров, проблемът не се крие във възрастта, а в съзнателността - и то не на шофьорите, а на школите.

 

Ние все още пишем часовете на едни книги като в 70-те години на миналия век, на които курсистът и инструкторът се разписва. Само че проблемът е, че в голяма част от школите тези часове не се дават.

адв. Илия Тодоров, адвокат от асоциацията на пострадалите при катастрофи

По думите на адвоката проблемът лесно може да се реши чрез GPS-и, които да следят кой учебен автомобил къде се е движил. Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи е уверен, че е въпрос на време единната шофьорска книжка да се превърне в реалност.