Европа

Урсула фон дер Лайен: Путин трябва да бъде подведен под отговорност за престъпленията в Украйна

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

От Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че на Русия трябва да се потърси отговорност за пълномащабната инвазия.

„Има все повече доказателства за преки нападения срещу цивилни граждани, както и срещу енергийна и друга инфраструктура. Известно е, че руските сили са извършвали изтезания, малтретиране, сексуално насилие и екзекуции по бързата процедура. Дори децата не са пощадени. Русия трябва да бъде държана отговорна за тези ужасяващи престъпления и Путин трябва да бъде подведен под отговорност. Трябва да направим всичко по силите си, за да изправим извършителите пред съда“, каза Урсула фон дер Лайен.

А председателят на Европейския парламент Роберта Мецола направи извънредно посещение в Украйна – в западноукраинския град Лвов.

След срещата си с президента Володимир Зеленски, тя заяви, че Киев се нуждае от повече оръжия от европейските съюзници, както и че иска преговорите за присъединяването на Украйна в ЕС да започнат възможно най-скоро.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира руски сили, разположени в Украйна, като награди с медали руски военнослужещи.