Добро Утро, Европа

Лидер на българска партия в РСМ: Някой е обещал вдигане на ветото зад гърба на народа

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Petar Kolev Петър Колев, председател на партия „Граждански демократичен съюз“ в Северна Македония

Изключително съм притеснен, че някой зад гърба на целия български народ, включително и на тази част от него, която живее в РСМ, се опитва да изнамери някакво решение в 12 без 5. Ако това решение е достойно, честно и гарантира необратими процеси, не виждам защо някой трябва да го крие до днешния 12 юни.
Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Петър Колев, председател на партия „Граждански демократичен съюз“ в Северна Македония.

 

Той запита защо европейските лидери са чакали да се стане 12 юни, за да предложат решение. „Може би защото някой е поемал ангажименти, че ветото ще бъде вдигнато, но сега европейците разбират, че който го е обещал това просто ги е излъгал. Това най-вероятно е лидерът на България“, каза Колев.

Според него посланията, които германският канцлер Олаф Шолц направи в Скопие и София леко се разминават като съдържание и крайна цел. По думите му, е повече от ясно, че има сериозен интерес от страна на европейските лидери РСМ да започне преговори за членство в ЕС. Което до голяма степен съвпада с желанието на България и очакванията на българските организации в Македония двете държави да решат спорните въпроси помежду си. Но едно от ключовите послания от консултативния съвет при президента от януари беше, че започването на преговорите на РСМ с ЕС ще се води от резултати, а не от срокове. Това включва и резултати по отношение на спазването на правата на Българите в РСМ.

 

Едва ли има българин, който не желае Македония да стане членка на ЕС и ние македонските българи желаем най-силно това да се случи.

Петър Колев

Но въпросът е какво е ЕС – дали това е съюз на ценности или съюз, събиращ държави с неразчистени въпроси, които в последствие биха го взривили. За съжаление имаме абсолютно регресивни резултати от страна на властта в РСМ, които със сигурност вече се чуват навсякъде по света, каза той. Според Колев тенденцията в отношенията, постигната след подписването на договора за добросъседство се е обърнала когато РСМ е постигнала целта си за членството в НАТО. В момента, в който Македония е гарантирала сигурността си, ставайки членка на НАТО, управлението там е решило да се занимава повече с популизъм. Стана ясно, че РСМ е държава, която не изпълнява добронамерените поети ангажименти към България, допълни Колев.

Той определи изказването на албанския премиер Еди Рама, който представи македонския си колега Димитър Ковачевски като "премиера на бъдещата Западна България" като абсолютна провокация. Според него, това не е първият му опит да минира отношенията между Македония и България, защото албанците имат много по-сериозни планове за РСМ и знаят, че ако тя няма подкрепата на България в геополитическата битка, водеща се около Вардар, албанците биха имали съвсем други позиции и перспективи там.

В РСМ царува абсолютна безнаказаност към онези, които посягат на българските символи и България като цяло, каза още Колев. Насаждането на омраза към България пък започва още от първи клас в училище.