Общество

Проф. Баева и доц. Лозанов в спор дали 3 март трябва да е национален празник

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Езикът на омразата се засилва през последните години и е нормално да го има това ожесточение като за пети път ще ходим на избори, но е добре да не му обръщаме внимание в този ден. На тези хора трябва да им се обясни, че на национален празник не си струва да изразяват политически възгледи.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Искра Баева. 3 март не е подходящата дата за националния ни празник, пък каза доц. Георги Лозанов. На тази дата трябва да се отдава почит на всички войници, които са загинали за свободата на България. Националният празник изисква нещо, което 3 март не може да донесе - известно обединение на нацията. Затова предлагаме 24 май, допълни доц. Лозанов.

Оспорването на датата на националния празник трябва да се прави преди и след него, а не на самия празник. Всяка историческа дата предизвиква спорове. 24 май без съмнение е най-светлият празник за българското самосъзнание, но нима искате и той да се политизира, контрира проф. Баева.

3 март е отбелязан в съвременната българска история като ден на възкачването на руския император Александър Втори на престола. Две години по-късно, когато Александър Втори е убит при атентат започва да се отбелязва като ден на освобождението, каза проф. Баева.

1991 г. по предложение на Петър Младенов 3 март отново е обявен за национален празник, допълни доц. Лозанов. 88-а година във Великото народно събрание се е повдигнал въпроса по предложение на Желю Желев и тогава е имало същите дискусии като сега, каза Баева.

Проблемът е, че тази дата силно ни ангажира с Русия. Русия има много важна роля в българското освобождение. Но Русия е и съветското робство, което караме 45 г. след това. Така че сега когато търсим всякакви начини да откъснем своята идентичност от Русия, е много важно идентичността да проличи и в националния ни празник, каза доц. Лозанов.

Празникът е български и не се празнува в Русия. Ако не беше освободителното движение в България, нямаше да се стигне до Руско-турската война, в която има и немалко българско участие. Да поставяме под въпрос този празник, само защото е свързан с Руската империя е обидно към участниците в създаването на българската държава, контрира проф. Баева.

Вижте целия спор във видеото.