Европа

Руските сили са окупирали химически завод в Северодонецк

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Russia Ukraine War 22162433094353 Володимир Зеленски Снимка: АР

В 107-ия ден от войната в Украйна руските сили са обсадили химическия завод Азот в Северодонецк, съобщиха от администрацията на самопровъзгласилата се Луганска народна република. Предполага се, че освен украински войници, в помещенията на предприятието може да има и цивилни. Руската артилерия не спира да нанася удари по много цели в Донбас, включително населени места. Руското министерство на отбраната показа кадри от дрон на предполагаемо унищожаване на бронирана техника на въоръжените сили на Украйна.

 

Киев иска от Запада да ускори доставките на модерни далекобойни оръжия и боеприпаси, за да се противопостави ефективно на руската армия.

 

Продължават ожесточените сражения в Донбас. Повтарям тези имена всеки ден: Северодонецк, Лисичанск, Бахмут, Славянск, много други. Русия иска да унищожи всеки град в Донбас, като „всеки“ не е преувеличение. Като Волноваха и Мариупол. Всички руини в някога щастливите градове, черните следи от пожари, кратерите от експлозии - това е всичко, което Русия може да даде на своите съседи, Европа и света. Това е може би най-бързият пример за пълна деградация на която и да е държава – пътят, който руската държава измина за 107 дни.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

В град Стаханов в Луганска област гори спортен комплекс, където според данни на украинските сили е имало база на частната военна компания "Вагнер".
Докато Русия бавно се придвижва към целта си да установи пълен контрол над Донбас, Украйна се опитва да си върне загубени територии в други региони. Няколко журналисти са видели присъствие на украински военни в някои села в Херсонска област. Херсон бе първият голям град в Украйна, окупиран от руските войски.