Euronews Сега

Украйна очаква бързо да получи статут на кандидат-член на ЕС

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 09 135327

Ако Украйна не получи бързо статут на кандидат за член в ЕС, Путин ще получи картбланш да продължи войната срещу нея. Това мнение изрази председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук. Той отправи емоционален призив към европейските депутати да подкрепят европейското бъдеще на страната му. Вижте повече в интервюто на Euronews:

 

Украйна се стреми да спечели битката за своята европейска съдба...

В Брюксел председателят на Върховната Рада отправи силен призив към Европейския парламент страната му да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Попитахме Руслан Стефанчук за войната с Русия и продоволствената криза, предизвикана от блокирането на украинския износ на зърно.

 

Украйна ще се храни сама, но ние не сме егоисти. Разбираме, че сме отговорни за хората по света. И нашата отговорност е във факта, че не трябва да допускаме глобална продоволствена криза. Ето защо е важно да намерим решение.

Руслан Стефанчук – председател на Върховната Рада 

Ако Украйна се провали по пътя към ЕС, това ще даде картбланш на Владимир Путин да продължи войната.

 

Не искаме да измисляте нещо ново, несъществуващ статут за Украйна или да правите нещо специално за нас. Украйна иска прост начин да получи този статут и след това искаме да направим всичко необходимо, за да получим пълноправно членство. Ако вземете заявлението ни, ще имаме нашата пътна карта, можем по-добре да разберем какво трябва да направим, кога трябва да го направим, кое е най-добре и кога ще можем да получим статут на пълноправен член.

Руслан Стефанчук – председател на Върховната Рада 

ЕС многократно е изразявал своята подкрепа за Украйна и е давал ясно да се разбере, че страната „принадлежи към европейското семейство“. Наскоро Урсула фон дер Лайен уточни, че няма преки пътища за присъединяване към ЕС: „трябва да бъдат изпълнени строги демократични и икономически критерии“, но обеща, че Европа ще съпровожда Украйна по този път, както за възстановяването й, така и за да изправянето пред съда на виновните за военните престъпления.


Очаква се лидерите на ЕС да разгледат молбата на Украйна за членство в края на юни.