Свят

Турция и Русия търсят варианти за преговори с Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Turkey Russia Ukraine War 22159362967167 Min Руският министър на външните работи Сергей Лавров и турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Снимка: АР

Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще обсъди с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара текущата ситуация, свързана с украинската криза. По време на работна визита ще бъдат дискутирани перспективите за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна. Министрите ще обменят мнения за текущото положение с войната в Украйна.

 

Срещата идва на фона на доклад за Турция, който беше гласуван в Европарламента. В него се казва, че не може да се предвиди възобновяване на преговорите за присъединяване на Турция, защото липсва ясен и значителен напредък по свързаните с ЕС реформи.
Евродепутатите приветстват усилията на Анкара да посредничи за прекратяване на войната в Украйна, но настояват турските власти да не възпрепятстват Финландия и Швеция по пътя им към НАТО.

 

Ние трябва да настояваме за вдигане на ветото над кандидатитурата за НАТО на Финландия и Швеция. Вместо да си възвърнем доверието – така необходимо в отношенията между Евросъюза и Турция – сега го губим. Безотговорното вето в НАТО и нарастващото напрежение с държавите членки на Общността са тревожни сигнали за бъдещето, белязано от предизборната ситуация в страната. Ако няма промяна, едва ли процесът на присъединяване ще оцелее още пет години.

Начо Санчес Амор, докладчик на Европейския парламент за Турция 

ЕП приветства неотдавнашното подобрение в цялостните отношения между ЕС и Турция, особено срещите на високо равнище. Докладът отбелязва, че правата на човека в страната продължават да се влошават. 
Евродепутатите отбелязват жизненоважното значение на доброто сътрудничество между ЕС и Турция във външната политика и политиката за сигурност, и благодарят на Анкара за ясното съгласуване на действията с НАТО и ЕС. Те приветстват усилията на Турция да продължи да приема бежанци и подкрепят предложението на Европейската комисия за започване на преговори по митническия съюз.