Европа

Нови антиправителствени демонстрации в Молдова, подкрепени от проруски олигарх

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
APTOPIX Moldova Protest AP Марина Таубер, заместник-председател на партия "Шор", говори по време на протеста. Снимка: АП.

В столицата на Молдова бяха организирани нови протести с искане правителството да субсидира сметките за енергия и да "не въвлича страната във войната".

Хилядите протестиращи, които излязоха по улиците на Кишинев, бяха организирани от група, нарекла себе си "Движение за народа". Те са подкрепени от проруската молдовска партия "Шор", която има шест места в 101-местния законодателен орган на страната.

Демонстрантите развяваха молдовски знамена и свиреха с клаксони, като много от тях призоваваха президента на страната да се оттегли. Те скандираха: "Долу Мая Санду!", "Долу диктатурата!".

Десетки автобуси докараха протестиращите от цялата страна, което доведе до задръствания, тъй като стотици полицаи, изпратени да подсилят сигурността, проверяваха влизащите в столицата автомобили.

Лидерът на партия "Шор", молдовският олигарх в изгнание Илан Шор, обвини полицията, че се опитва да "осуети мирния митинг".

"Борбата със собствения народ е последното убежище на тираните и началото на тяхното падение", заяви Шор, който е включен в списъка със санкции на Държавния департамент на САЩ като работещ за руските интереси.

 

Moldova Protest AP Участници в протеста носят бели гълъби, "символ на мира". Снимка: АП.

Това е вторият антиправителствен митинг, проведен в Кишинев в рамките на две седмици, който се случва на фона на нарастващите опасения от опити за дестабилизиране на Молдова, съседна на Украйна.

На 13 февруари президентът Санду изложи тезата си за заговор от страна на Москва за сваляне на правителството, за да се постави страната "на разположение на Русия" и да се отклони от курса ѝ към присъединяване към ЕС. Русия категорично отхвърли нейните твърдения.

Партията "Шор" инициира и поредица от антиправителствени протести, които миналата есен разтърсиха Молдова - кандидат за членство в Европейския съюз от юни миналата година, тъй като тя се бореше да се справи с остра енергийна криза, след като Москва драстично намали доставките на природен газ.

Приблизително по същото време правителството на Молдова поиска от Конституционния съд на страната да обяви партията "Шор" за незаконна. Антикорупционната прокуратура на страната твърди, че протестите са били частично финансирани с руски пари.

Протестът се провежда и ден след като молдовската Служба за разузнаване и сигурност (СИС) съобщи, че е експулсирала двама чуждестранни граждани, които са били уличени в извършването на "подривни действия" с цел дестабилизиране на Молдова. От СИС заявиха, че двойката активно е наблюдавала и документирала социалните и политическите процеси в Молдова, включително протестите, които според тях са били "организирани в столицата от определени политически сили".