Европа

Президентът на Молдова обвини Русия, че планира проруски преврат в страната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че планира преврат, за да свали правителството на бившата съветска република и да я превърне в сателит на Москва. Операцията щяла да бъде извършена с помощта на граждани на Беларус, Сърбия и Черна гора.

Планът предвижда провеждане на действия с участието на диверсанти с военна подготовка, облечени в цивилни дрехи, които да извършат насилствени действия, да атакуват някои държавни сгради и дори да вземат заложници. Всички тези действия, маскирани под формата на протести на т.нар. опозиция. И в крайна сметка насилствена смяна на властта в Кишинев.

Мая Санду, президент на Молдова

Санду твърди, че документи, получени от Украйна, "посочват местата и логистичните аспекти на организацията на тази подривна дейност".

Откакто Русия нахлу в Украйна преди близо година, Молдова, бивша съветска република с около 2.6 милиона души население, се опитва да изгради по-тесни връзки със западните си партньори. През юни тя получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

В същото време страната е засегната от сериозна енергийна криза, след като Москва драстично намали доставките на газ. Инфлацията гони върхове, а имаше и няколко инцидента с руски ракети, които са прекосили въздушното пространство на Молдова.

Миналия петък министър-председателят Наталия Гаврилица подаде оставка. В същия ден президентът Мая Санду назначи секретаря на Висшия съвет за сигурност, прозападния икономист Дорин Речан, за нов премиер.