Добро Утро, Европа

Румяна Дечева: Протоколите от изборите ще се попълват на 16-ия час на работния ден, логично е да има грешки

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не очаквам хаос, очаквам изтощение на хората. Никой не направи тест на това, което са решили, да проверят как става, и след това да се прилага върху хора. Очаквам, че резултатите ще бъдат надеждни. Тези протоколи ще се попълват на 16-я час от работния ден, логично е да има грешки. Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Румяна Дечева, бивш председател на Обществения съвет към ЦИК.

Тази прозрачност, която не е събиране на мегдана, а с камери, каквото и да стане, изборите ще бъдат броени с или без устройства за записване. След като е записано в закона, трябва да се случи. А важно ли е за нас – не. По-скоро ме е страх от това, което ще се случи, когато се затворят секциите. Представете си ние да започнем да показваме бюлетините, заяви тя по повод видео наблюдението, което бе въведено при броенето на гласовете.

Отваря се урна, броят се разписките от машините от едната страна - не се изсипва вече, вадят се разписките - всичките тези детайли правят процеса малко по-дълъг. С хартиените изрезки се случва същото - брои се. Би трябвало да бъдат произнасяни на глас гласовете, за да се записва на камерите, някой трябва да чете, разясни тя.

Обученията се правят последната седмица преди изборите, но партиите сменят представителите си. Политиците си позволяват където нямат никакъв интерес, да правят смени, каза още Дечева.

Ако всеки член в една СИК реши да казва „я чакай да видя още веднъж“, това може да отиде много дълго. Ние в закона сме заложили недоверието. Ние гражданите вярваме на тези хора, които са излъчени, но политиците изведнъж казват „ние не ви вярваме“, и са им сложили видео наблюдение, коментира Дечева.

Целия разговор вижте във видеото.