Европа

Мобилна игра помага на децата от Украйна да преживеят стреса от войната

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Преди близо година малката Полина и майка ѝ Наталия напускат Киев и пристигат в Лондон. Бащата на момиченцето обаче остава в украинската столица. Така, подобно на стотици други семейства, и това се оказва разделено заради войната.

Деца като Полина, принудени да бягат от военни конфликти, изпитват огромен стрес от преживяното.

Британската мобилна игра Apart of Me помага да се почувстват по-добре.

Детето и родителят се озовават в омагьосана гора и трябва да помогнат на момиче на име Надя, което е хванато в капан. То върви през гората и се натъква на лош дух. Решава, че единственият начин да се почувства в безопасност е да се скрие в дърво. Това е метафора за това какво може да се случи, когато преживеем травма. Че можем да се почувстваме изолирани и блокирани по различни начини.

Луис Уайнсток, детски психотерапевт, създател на играта Apart of Me

Наталия казва, че приложението се отразява позитивно не само на дъщеря ѝ, но и на самата нея.

„Когато започнах да ѝ помагам с превода и с упражненията, си казах, че се нуждаем точно от това. Това е толкова хубаво. Трябва да призная, че психологията и това да имаш психотерапевт не е много популярно в Украйна, в украинското общество. Но веднага щом войната започна, хората започнаха да търсят помощ“, казва бежанката от Украйна.

Създателите на играта посочват, че може да бъде адаптирана и за деца от други конфликтни зони по света. Междувременно Наталия и Полина се надяват скоро да могат да се завърнат в Украйна.