Euronews Primetime

Евродепутатът Шийдер (S & D): В интерес на България е да вдигне ветото

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 10 193327

Задайте въпросите. Прекратете блокирането и започнете преговорите заедно с другите. Смятам, че това е в интерес и на България. Мисля, че всички въпроси са важни, но най-добрият начин да се работи по тях е чрез разговори по време на преговорния процес. Това каза в ексклузивно интервю от Страсбург за Euronews Bulgaria австрийският евродепутат (S & D) Андреас Шийдер.

Андреас Шийдер е австрийски политик, който от 2019 г. е член на Европейския парламент. Преди това е бил парламентарен лидер на Социалдемократическата партия в Националния съвет. В ЕП Шийдер работи в Комисията по външни работи. През 2020 г. той се присъединява и към Специалната комисия за външна намеса във всички демократични процеси в Европейския съюз. От 2021 г. е част от делегацията на Парламента на Конференцията за бъдещето на Европа. В допълнение към задачите си в комисиите, Шийдер е част от делегациите на Парламента в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Северна Македония и за отношенията с Босна и Херцеговина и Косово.

С Андреас Шийдер разговаря Християна Димитрова.

 

Господин Шийдер, първо искам да ви благодаря, че приехте поканата за това интервю. Нека започнем разговора с една визита, която се случи днес. Българска делегация беше тук, в Европейския парламент, за информиране евродепутатите относно взаимоотношенията между Република Северна Македония и България. Срещата се проведе без интерес, вие също не бяхте там. Бяхте ли поканен?

Мисля, че видях поканата, но не бях заинтересован, тъй като се срещам много често с хора, както от Северна Македония, така и от България. В този смисъл смятам, че съм достатъчно информиран за дискусиите.

Защо мислите, че изискванията на България не представляват интерес и за други евродепутати?

Не знам. Мисля, че като равноправно поканени, те имат много специфични и точни интереси. Смятам това за интригуващ въпрос, но не и такъв, който провокира този тип политическа пропаганда.

Всички знаем, че взаимоотношенията между Северна Македония и България са колебливи през последните години? Кой греши в дипломацията и къде?

Мисля, че проблемът е, че две нации, които се разглеждат като братски или поне много близки помежду си, затрудняват присъединяването в ЕС, тъй като се намесват някои национални български въпроси. Защо? Обикновено национални въпроси се поставят на масата, когато някой има нещо друго за криене. Имам усещането, че бившият министър-председател Бойко Борисов е опитвал да скрие корупцията и други случаи, и ето защо се предприе тази националистическа кампания. В край на сметка това не е от полза. Защото по-голямото сътрудничество, отворените граници, подобряването на търговските взаимоотношения и укрепването на икономическите дейности между двете държави ще бъдат изгодни и за двете страни.

 

Но кой губи и кой печели от този конфликт?

Мисля, че България е тази, която губи, тъй като тя вече е част от ЕС и би могла да се възползва от повече възможности на по-ранен етап от преговорите между ЕС и Северна Македония, и то първа.

Какъв тип възможности?

Има много, например в търговията. Да развиете зона, в която хората могат да обменят стоки и услуги, или пък в която можем да предлагаме. По-голям брой хора, които идват в България например за транспортна дейност, както и за други неща от всекидневния живот-образование, култура и т.н. Вижте, аз съм от Австрия и си спомням, когато нашите страни-съседки, например Словения, започна да се сближава с ЕС, тогава приехме това като полезно и за двете страни, особено за южната част на Австрия, която незабавно започна да развива множество дейности. В момента това е процъфтяваща и много искана зона, никой не знае къде точно е границата, тъй като тя е отворена, сега там има реновирани къщи, много туристи и новооткрити ресторанти от двете ѝ страни.

Основният проблем между двете страни е исторически. Кое основно интересува Европейската общност, свързано с този конфликт?

Мисля, че България трябва да се замисли дали това блокиране на Северна Македония е правилното решение. Защото ако разгледате този исторически проблем сериозно, то тогава ще разберете, че е най-добре да се подходи научно, с историци, които да изследват този въпрос. И именно преговорите за присъединяване са най-доброто място, където това би могло да се направи. Може да кажете: „нека преразгледаме този въпрос заедно“. Но разбирам, тъй като в европейската история много често е имало противоречия между нациите.

Иска ми се...

ЕС е пример за това как можем да превъзмогнем тези противоречия, да ги подминем. Нека го кажем така: пример за това как да спрем да бъдем блокирани в миналото, с цел да създадем по-добро бъдеще. Вижте Франция и Германия.

Иска ми се да поговорим малко за едно неприятно събитие от преди няколко дни. Как бихте коментирали вандалската проява в Битоля? Българският културен център там беше подпален. Този акт произхожда ли от антибългарски настроения и каква трябва да бъде реакцията на България?

Честно казано не съм запознат конкретно с това събитие, така че не мога да ви отговоря какво точно се е случило и кой е виновникът за него. Но в едно трябва да бъдете сигурни: вандализмът никога не е бил инструмент за отправяне на политическо съобщение. Така че който и да е извършил този акт, разбира се, той трябва да бъде изправен пред полицията и съда, защото смятам това за неправилно. Но когато засегнете този тип националистически въпроси, и двете страни полудяват в известна степен и се отдалечават от намирането на решение. А това не е добре! И знаете ли за кого не е добре най-много? За хората, които живеят там, хора, чието основно желание е да осигурят по-перспективно бъдеще на децата си, да извършват нещата от живота на всекидневно ниво, да ходят на работа, да имат достоен живот. Обикновено хората не се интересуват толкова силно от националистически въпроси, те просто искат да водят приличен живот. Знаете ли кой винаги поставя тези въпроси на масата? Тези политици, които не са способни да ги разрешат. Те просто искат да отвлекат вниманието от факта, че в край на сметка, не са могли да изпълнят политическите си задължения- да осигурят по-добри социални, икономическа, екологични и други стандарти. Това е и причината, поради която някои хора повдигат тези националистически въпроси- те не са способни да разрешат реалните проблеми.

През последните месеци експерти коментират, че Скопие разчита повече на външния натиск, оказван върху България, за да ветото отпадне, от колкото на собствени усилия за подобряване на диалога. Съгласен ли сте?

Мисля, че Скопие на политическо ниво полага, разбира се, много усилия за подобряване на диалога, чух и че през последните месеци има доста повече разговори между Скопие и София. Това е най-добрият начин. А и лидерите на двете страни много лесно могат да комуникират помежду си, защото, както знаем, езиците им са доста близки. Това не трябва да ги разделя, а да им помага да работят по-добре. Мисля, че най-доброто, което може да се направи, е да се изготви списък със сериозните проблеми. Било то свързани с история, исторически книги или други възприятия и да се поставят пред комисия, където биха могли да се разрешат. Ако позволим миналото да блокира бъдещето ни, то тогава смятам това за лоша сделка за обикновените хора.

 

Каква е съдбата на Албания покрай този конфликт?

Албания също иска да започне преговорите за присъединяване в ЕС. Но разбира се, както казваме, всяка страна според качествата си, базирани на критерии и прогрес. Това, на което сме свидетели днес обаче, е че не става дума за критерии и разрешаване на проблеми, а за историческо или политическо отмъщение. Нека признаем, че Албания е заложник на тази ситуация. Искам да спомена, че посещавам държавите от така наречените Западни балкани доста често. И това, което виждам- Албания, Северна Македония, Черна гора- те предприемат много реформи, което е изключително важно. Не само за членството им в ЕС, но и за народите на тези страни, за хората там, защото това създава по-добро общество. Но тези реформи са от полза и за българите, румънците, германците, французите и т.н.

Вие сте австриец. Любопитна съм защо присъединяването на Северна Македония в ЕС ви интересува толкова много?

Целият Балкански регион ме интересува, защото смятам, че Европейският Съюз ще бъде цял едва когато страните от така наречените Западни Балкани са част от него. Вижте, аз съм в средата на 50те си години, надявам се да изглеждам по-млад, но съм на толкова (смее се). Спомням си, когато бях по-млад и Югославия се разпадаше, имаше много надежда. По-младото поколение тогава, днес е в средата на 50те си години. И ми се иска съвременното младо поколение да бъде част от ЕС в бъдещето си. Когато са на 50 години, да си кажат „Успяхме, вече сме страна-членка на ЕС и сега вече можем да се наслаждаваме на живота като равноправни европейци.“

За финал, какъв съвет бихте дали на България?

Задайте въпросите. Прекратете блокирането и започнете преговорите заедно с другите. Смятам, че това е в интерес и на България. Мисля, че всички въпроси са важни, но най-добрият начин да се работи по тях е чрез разговори по време на преговорния процес.

А съветът ви към Северна Македония?

Абсолютно същият. Поставете проблемите на масата и започнете да говорите.

Благодаря ви за това интервю! Беше чест!

И аз ви благодаря!