Политика

Какви лидерски сблъсъци очертават предизборните листи

От Euronews България Euronews България

Партиите са почти готови с водачите на партийните си листи два дни преди да изтече крайният срок за регистрацията им в ЦИК. И на тези избори се очертават лидерски сблъсъци.

Най-интересна ще е лидерската битка в 25 многомандатен избирателен район в София, където един срещу друг ще се изправят лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Корнелия Нинова от БСП, Христо Петров-Хазарта - от ПП-ДБ и Костадин Костадинов от "Възраждане".

Битка ще има и в 23-и район в София. От ГЕРБ залагат на лидера на  СДС - Румен Христов. Срещу него ще е Кирил Петков от ПП-ДБ. От същата коалиция, в този район ще се яви и изключеният от БСП Явор Божанков, но не е ясно кой поред ще бъде той.

В 24 район също се очертава интересен сблъсък. Христо Иванов от ПП-ДБ се изправя срещу водача на листата на ГЕРБ-СДС Тома Биков. Битката ще е оспорвана, защото Лена Бориславова ще атакува от втора позиция. В този район са още Георги Свиленски от БСП и лидерът на Български възход Стефан Янев.

Асен Василев ще бъде водач на листата на новата формация в Хасково. Там той се изправя срещу Делян Добрев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадаиь ще води листата на партията в Кърджали. Срещу него сили ще премери Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС. Очаква се водач на ПП-ДБ за Кърджали да е Никола Минчев.

В Благоевград лидерът на ИТН Станислав Трифонов, който ще води листа и в Стара Загора се изправя срещу Корнелия Нинова от БСП. ГЕРБ са заложили на Росен Желязков, а ДПС на Делян Пеевски, който е водач на листа и в Пазарджик .

В Пловдив-град сили ще премерят Бойко Борисов, Никола Минчев, Стефан Янев и Кристиян Вигенин. А Станислав Балабанов от ИТН и Вежди Рашидов от ГЕРБ ще се борят за лидерското място в Пловдив-област.

Партиите и коалициите имат срок до края на февруари да регистрират листите си.